L’apagada elèctrica revifa les protestes a Veneçuela
Manifestacions contra el president Maduro després de sis dies sense subministrament a tot el país
El Tribunal Suprem obre una investigació contra Guaidó per presumpte “sabotatge” del servei
Els veneçolans han tornat al carrer. Convocats pel president interí, Juan Guaidó, milers de persones es van manifestar ahir a Caracas contra el president Maduro, a qui acusen de ser el responsable de les apagades generalitzades d’electricitat que afecten tot el país des de dijous. La capital és la més colpejada per la falta de llum. A l’escassedat crònica d’aliments i medicines, s’hi ha d’afegir ara la de l’aigua i la paralització total del sector bancari. El govern ha decretat festa nacional des de l’inici de la crisi elèctrica, en un intent de pal·liar-ne les conseqüències. Alhora, ha acusat Guaidó i els EUA de liderar un atac cibernètic contra El Guri (Bolívar), la principal presa del país, responsable d’un 70% de la generació elèctrica i avui parcialment paralitzada. Washington ha respost a aquesta nova escalada retirant tot el seu personal diplomàtic.
La situació és cada vegada més tensa, tant a Caracas com a les ciutats de l’interior, on l’apagada s’ha notat amb més intensitat. Els supermercats amb prou feines poden abastir d’aigua la població perquè no funcionen els mitjans electrònics de pagament, els únics disponibles davant de la falta de bitllets. L’oposició ha denunciat almenys 15 morts víctimes de la paralització d’aparells hospitalaris. La imatge d’una multitud agafant aigua d’un riu contaminat a Caracas al crit de “tenim la gola seca” dona una idea de la magnitud de la crisi.
L’oposició ha aprofitat l’apagada per accelerar la pressió sobre Maduro. Guaidó ha dit que “la llum tornarà quan acabi la usurpació” del poder per part de Maduro, mentre ha convocat noves manifestacions. “El final de la usurpació dependrà de la nostra mobilització massiva i organitzada als carrers”, va dir. L’apagada, segons la tesi opositora, és conseqüència de la falta d’inversió en infraestructura, producte de la corrupció. El govern, per contra, es considera víctima d’una agressió ordida des de Washington.
Maduro va dir, dilluns al vespre, que l’apagada amaga una estratègia dels seus enemics polítics per reactivar l’entrada d’ajuda humanitària al país des dels estats veïns, després del fracàs del 23 de gener. La finalitat última, segons el líder socialista, és justificar una intervenció armada des dels Estats Units, una possibilitat que el president Trump ha deixat oberta.
Aigua i menjar
“Vosaltres, titelles, pallassos, no ens arrabassareu la pau. Espero que, en les pròximes hores, puguem avançar amb pas ferm [per restablir el subministrament elèctric]”, va dir Maduro.
En un intent per calmar els ànims del carrer i apaivagar les protestes, els serveis d’assistència han accelerat en els últims dies el repartiment de menjar i aigua entre la població. Paral·lelament, el Tribunal Suprem, sota control oficial, ha iniciat una investigació per presumpte sabotatge contra Guaidó.
La pugna s’ha reforçat a Veneçuela. Guaidó, sota pressió, necessita mostrar resultats tangibles als seus seguidors per no perdre suport. Maduro, mentrestant, replica jugant la carta de la resistència.