Política

La fragmentació política i una administració àgil, reptes per als alcaldes

El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs presenta un estudi que posa en relleu que en democràcia ha predominat la continuïtat dels batlles durant els mandats

Els alcaldes d’Amposta, Adam Tomàs (ERC); de Mollerussa, Marc Solsona (PDeCAT); de Santa Coloma de Farners, Joan Martí (ERC); de Solsona, David Rodríguez (ERC), i de Gandesa, Carles Luz (PDeCAT), van exposar ahir algunes de les reflexions i reptes que afronten per garantir la seva continuïtat amb la vista posada a les eleccions municipals del 26 de maig i que són l’adaptació de l’administració als nous temps i al mateix ritme que la societat, la fragmentació de formacions polítiques que dificulten governs forts o la presència d’alcaldes en altres escenaris de poder com el Parlament. Amb opinions divergents, també van debatre la durada dels mandats, que haurien de ser més llargs per a Luz, però que per a Rodríguez són suficients perquè “votar sempre és bo i pots explicar que no has tingut temps d’acabar”.

El debat el va impulsar Alcaldes.eu en un esmorzar i col·loqui a l’hotel Catalònia de Barcelona sobre la Continuïtat i canvi als ajuntaments catalans, que va servir perquè el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya presentés l’estudi que porta el mateix títol i que posa en relleu que amb l’arribada de la democràcia ha predominat més l’estabilitat que el canvi en les alcaldies catalanes, ja sigui comparant-ho entre mandats com dins d’aquests. Teoria que els alcaldes van poder testimoniar explicant l’experiència als seus municipis. El president de l’entitat, Antoni Biarnès, va comentar que en municipis grans hi ha més tendència a la continuïtat i estabilitat, mentre que en els petits hi ha més propensió al canvi quan es compara entre mandats, mentre que dins els mandats la propensió al canvi és més present a les grans ciutats. I va destacar que el grau de participació no hi té correlació i que les crisis de país, polítiques o econòmiques condicionen les alcaldies, però no amb immediatesa. En la cloenda va parafrasejar el que va ser set vegades primer ministre d’Itàlia, Giulio Andreotti: “El govern desgasta, sobretot al qui no el té” i va reclamar-los la necessitat d’una transformació radical del model de governs.

En el torn d’intervencions hi va participar l’exalcalde de Sant Cugat i exconseller Lluís Recoder, que va posar en relleu en negatiu que estiguem en la legislatura del Parlament amb menys alcaldes com a diputats, només nou, i que la fragmentació política provoca governs amb manca de fortalesa. I coincidint amb altres ponents va destacar la necessitat de teixir aliances i acords perquè la fragmentació “es pot incrementar” després del 26 de maig.

LES FRASES

Valorem que els alcaldes tinguin rellevància política perquè històricament ha anat bé
h
Marc Solsona
ALCALDE DE MOLLERUSSA i DIPUTAT AL PARLAMENT
La permanència molts anys al càrrec juga en contra de la renovació d’idees i de maneres de fer
Joan Martí
ALCALDE DE SANTA COLOMA DE FARNERS
La fragmentació no ha d’impedir que el govern i les administracions segueixin el ritme
Antoni Biarnès
PRESIDENT DEL COL·LEGI DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.