Reneix la idea d’impulsar Barcelona via esdeveniments
El PSC i Cs plantegen una exposició universal i uns nous Jocs d’estiu
La línia iniciada amb l’èxit de Barcelona 92 semblava enterrada després del Fòrum de les Cultures
Les sensacions de massa soroll per no res que va provocar el Fòrum de les Cultures de l’any 2004 van fer que tots els partits es desvinculessin de la idea que Barcelona necessitava grans esdeveniments per avançar. Fins i tot el PSC –que havia impulsat la proposta des d’una idea de Pasqual Maragall quan era alcalde, a finals dels anys noranta, fins a Joan Clos, el batlle a qui li va tocar viure’l– se’n va desvincular. Jordi Hereu va centrar la seva campanya de les municipals del 2007 a defensar que tocava més la ciutat de les persones i, tot i que no en va renegar, es va desmarcar de grans esdeveniments com el fòrum. Es tancava, doncs, una etapa en què aquest plantejament havia estat plenament vigent, gràcies sobretot a la transformació extraordinària que va viure la ciutat arran dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Posteriorment, la idea de vincular Barcelona i Jocs Olímpics va tornar a sorgir, però aquest cop amb una proposta, els d’hivern, que va més enllà d’un projecte de ciutat, ja que també hauria de servir per impulsar l’economia del Pirineu.
La campanya d’aquestes eleccions municipals, però, ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat que la ciutat organitzi un gran esdeveniment, com va fer amb un Fòrum de les Cultures que va tenir un pressupost multimilionari. El candidat socialista, Jaume Collboni, va plantejar, el 14 de març, que la ciutat sigui la seu d’una exposició universal el 2030, i el candidat de Ciutadans, l’ex-primer ministre francès Manuel Valls, va recuperar, uns dies després, el 21 de març, la proposta d’una Barcelona olímpica, en aquest cas tornant a aspirar als Jocs Olímpics d’estiu, el 2032, 40 anys després dels primers.
Motor de transformació?
Per Collboni, l’exposició universal Barcelona 2030 seria “una oportunitat històrica per tornar a unir la ciutat, treballar plegats entre institucions i societat civil i rellançar-la al món”. L’exposició universal arribaria un any després del centenari de la fira internacional a la qual Barcelona va donar cabuda el 1929 i que va suposar la segona transformació de la ciutat després de la primera exposició, el 1888. La proposta de l’exposició universal del 2030 seria, pel PSC, el motor per escometre una ambiciosa transformació de la zona de la Fira Montjuïc i del Poble-sec, amb vista a impulsar l’activitat cultural de la ciutat i el potencial econòmic de la zona, així com a finalitzar importants infraestructures de transport.
Pel que fa a Ciutadans, ahir mateix Valls es va reunir a Madrid amb el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco. L’alcaldable creu que uns nous Jocs a Barcelona serien possibles si es tornés a “conjugar l’esforç de les administracions, l’empresa privada i la ciutadania”, com va passar el 1992. Les grans ciutats olímpiques, va recordar l’alcaldable, “sempre han intentat organitzar uns segons Jocs”, com en el cas de Londres, Tòquio, Los Angeles, París i Atenes. En la seva trobada amb el president del COE, es va parlar de la possibilitat d’organitzar els Jocs Olímpics d’hivern el 2030, cosa que ja està en marxa, o els d’estiu l’any 2032. Per Valls, “el lideratge de Barcelona, les seves instal·lacions i infraestructures, i la tremenda il·lusió dels barcelonins per mantenir viu el seu innat esperit olímpic, són elements bàsics per aspirar que aquest projecte sigui una realitat”.
Oposició ferma
Les propostes de recuperació de grans esdeveniments no han agradat gens a la resta de candidats. L’alcaldessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, va reaccionar amb una piulada a la proposta de Collboni: “La lluita per les ciutats sostenibles no pot ser un nou Fòrum de les Cultures el 2030. Menys expo i més limitar cotxes i regular lloguers.” La número 2 de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, va assenyalar: “No haurien de ser la nostra prioritat; són projectes a molt llarg termini, i tenim reptes més immediats. Històricament, la ciutat ha fet grans transformacions amb els Jocs Olímpics i les exposicions internacionals, però ara els reptes, la transformació que necessitem, estan més orientats al dia a dia, per fer una ciutat més habitable, més amigable, més verda, i per donar empenta a sectors que troben traves per tirar endavant.” Sí que ha defensat l’aposta pels Jocs d’hivern, però “sobretot perquè haurien de ser un gran catalitzador per transformar els Pirineus”.
La CUP-Capgirem Barcelona va afirmar ahir: “Ens oposem frontalment a l’aterratge de nous esdeveniments fastuosos, apostes lucratives del sector privat que no beneficien gens les classes populars.”