Política

Fèlix Llorens

Alcaldable de Gent del Poble de Roses

“Una altra forma de governar és possible”

Gent del Poble fa un balanç positiu del pacte de govern i de les dues regidories assumides

Reivindiquen el model assembleari

Nascut el 28 de desembre de 1977, Fèlix Llorens és membre de Gent del Poble des de la fundació del moviment, l’any 2011. Professionalment es dedicava al sector serveis, en una cooperativa de compra. En aquest mandat ha tingut dedicació exclusiva a l’Ajuntament com a regidor de l’àrea de Turisme i Promoció Econòmica de Roses.

Amb dos regidors en el consistori en l’actual mandat Gent del Poble va optar per pactar amb CiU i formar part d’un govern en minoria. El portaveu del grup, Francesc Giner, ha portat Cultura i Festes, i Fèlix Llorens s’ha encarregat de Turisme i Promoció Econòmica. Ara s’intercanvien papers i Llorens serà el número 1.

El balanç d’aquest mandat és que GdP ha fet el pas a partit de govern?
Sí, evidentment ha servit per poder governar i per fer veure a la gent que una altra forma de governar és possible; i que amb aquesta altra forma de governar sense una estructura de partit polític al darrere es poden fer moltes propostes, aconseguir moltes millores i accions.
A les eleccions del 2015, GdP es presentava com una formació sota el paraigua de la CUP?
No. Això no és cert, va córrer com a rumor però mai hem tingut aquest paraigua ni relació amb la CUP de forma legal o institucional. Hem tingut amistat, reconeixença, alguns socis, però mai hem sigut de la CUP. Som un partit polític propi que ens vam constituir com a tal.
En què us distingiu dels partits polítics tradicionals?
Més que militants tenim simpatitzants, som un partit cent per cent assembleari, no tenim cap estructura de partit com podria ser una secretaria general ni assessors com els grans partits. Podem dir que portem una motxilla lleugera, no tenim una estructura al darrere, som més partidaris de llistes obertes que no pas de llistes com les dels partits tradicionals.
Era el número 2 el 2015 i passa a ser el número 1, què significa?
Va ser una proposta exposada a l’assemblea i acceptada per unanimitat sense cap problema, ni per part de Francesc Giner, que ara anirà de número 2. Fa vuit anys que ell encapçalava la candidatura, tot i que només han estat quatre anys al govern. Sempre hem dit que les persones no han d’estar mai més de vuit anys en el mateix càrrec, per tot plegat entenem que el canvi de rols és bo i saludable.
La creació de la Ruta de les Tapes és el seu gran èxit del mandat?
Evidentment és un d’aquests èxits i especialment aquest any, que arribem a la quarta edició. N’estem, i més personalment, molt orgullosos, d’haver aconseguit fer aquest esdeveniment, que atorga valor a la gastronomia del poble. També el consell de carnaval, una proposta que ha portat el company Giner des de l’àrea de Cultura i Festes; en aquest cas el que s’ha fet és donar el poder a les colles de carnaval, apoderar-les perquè decideixin com ha de ser el carnaval de Roses. No només es tracta de crear un consell, sinó de donar-li la capacitat de decidir; perquè al final el carnaval el fan les persones, no l’Ajuntament. De la mateixa manera, en la Ruta de les Tapes i totes les campanyes gastronòmiques es tenen en compte els restauradors, es fan reunions de valoració. El que fem és escoltar els que saben de què tracta, en aquest cas els empresaris; si es fa això s’aconsegueix que el projecte final sigui més de consens, més realista, i que es pugui portar a terme. No són coses que es decideixen en un despatx.
Més actuacions d’aquest mandat?
També estic molt content d’haver pogut engegar, encara que sigui en aquests últims mesos de mandat, el pla estratègic de cicloturisme, amb la marca Ride Roses; parlem de centrar les bases del futur del turisme de Roses i d’ajudar a desestacionalitzar l’oferta turística de la vila. Un altre tema important és l’obertura de ca l’Anita, que s’ha convertit en un centre cultural al mig del poble, amb activitats tot el dia i exposicions reconegudes, que en aquest tres anys s’ha consolidat.
Els socis de govern han dit sí a tot?
Portarem projectes propis en el nostre programa, però bàsicament els projectes que portàvem i que hem proposat els hem pogut fer. Fem un balanç positiu, hem tingut bona relació amb tot el govern, hem tingut independència per gestionar i fer, cadascú en la seva àrea. Al marge de les limitacions del pressupost, tothom voldria més partida en el seu capítol, però això passa en tots els governs.
Projectes per al pròxim mandat?
Un dels temes que ha quedat penjat en l’àmbit de turisme per qüestions de pressupost és l’Observatori del Turisme; és una eina de futur, una eina que servirà perquè els empresaris tinguin dades reals de com està el turisme a Roses i puguin preveure millor les seves accions de futur. També servirà a l’Ajuntament per tenir dades a l’hora de decidir accions de promoció econòmica i turisme, per saber quin retorn tenen les accions que es fan. Per exemple amb la Ruta de les Tapes.
Repetiran un pacte per continuar en el govern?
Sempre hem dit que els pactes de govern els parlarem després de les eleccions. I qualsevol proposta que ens faci un altre partit la portarem en assemblea i es posarà a votació. Fa vuit anys l’assemblea va decidir que era millor ser a l’oposició, fa quatre anys es va decidir que en aquell context era millor entrar en un govern i governar en minoria. Va ser una decisió valenta, semblava difícil de fer i s’ha aconseguit molt bé. Escoltarem tothom i l’assemblea decidirà.
Creu que el vot serà més dividit?
Sembla que serem vuit llistes, serien les mateixes que es van presentar el 2015. Tot i això, sí que crec que políticament cada cop més anem a cicles electorals sense majories absolutes i que el vot cada vegada estarà més repartit. Els representants polítics hauran de fer un esforç extra a l’hora de buscar governabilitat als municipis, i al Parlament. Crec que cada vegada tenim més obligació d’entendre’ns entre tots nosaltres.
Quines són les expectatives de GdP?
Anem a consolidar aquests dos regidors i evidentment a créixer en vots; si arribem al tercer estarem molt contents i, si són quatre, encara més. Esperem que la gent valori la feina que s’ha fet aquests anys, la idea és que, si hem fet tots aquests projectes amb dos regidors, amb més podríem fer molt més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia