Comín i Ponsatí, el 2 i la 3 de JxCat als comicis europeus
Carles Puigdemont manté l’oferta perquè Oriol Junqueras encapçali una llista sobiranista unitària
ERC no demanarà l’acta de diputat a Comín, però l’avisa que la decisió té conseqüències
Els exconsellers a l’exili Toni Comín i Clara Ponsatí aniran de números 2 i 3 en la llista de JxCat per a les eleccions europees, que encapçala l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Es reforça així la idea de JxCat de donar protagonisme als “consellers legítims”, i la voluntat és “enviar un missatge inequívoc al món” amb la creació d’una llista unitària. És per això que Puigdemont mantindrà fins al final l’oferta d’una candidatura sobiranista amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, com a número 1. Així ho va explicar ahir la candidata de JxCat a les eleccions espanyoles Laura Borràs, que va assegurar, després que ERC hagi rebutjat una llista unitària amb JxCat, que Puigdemont ha constituït una candidatura “tan transversal com ha estat possible”, amb vocació d’“unitat real, no retòrica”. El polític basc Gorka Knörr –nascut a Tarragona– i la consultora política Erika Casajoana seran els números 4 i 5 de la llista. El president del govern, Quim Torra, va insistir ahir: “Seria un goig que la llista que el país vol la poguéssim acabar confegint entre tots.”
Ponsatí va ser consellera d’Ensenyament per JxCat la legislatura passada i Comín va encapçalar el Departament de Salut per ERC, partit al qual mai es va afiliar, després d’haver estat diputat del PSC –el 2014 va anunciar que estripava el carnet socialista–. En els últims mesos, s’ha fet palès el distanciament de Comín respecte als republicans i el seu acostament a Puigdemont. Comín també era la cara visible d’ERC al Consell per la República.
La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va afirmar que la direcció republicana “respecta” la decisió de Comín i que no li demanarà que torni l’acta de diputat per no perjudicar la seva situació personal “com a represaliat i exiliat”. Tanmateix, li va exigir que “sigui coherent” i que es pronunciï ell mateix sobre si pensa tornar l’escó a ERC, i el va advertir que una decisió com la seva “té conseqüències”, sense concretar quines.
LA FRASE
Malestar al govern per les paraules de Marta Pascal
RedaccióL’entrevista a La Vanguardia de la senadora Marta Pascal, excoordinadora general del PDeCAT, en què obria la porta a la creació d’un nou partit moderat i carregava durament contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha causat malestar al govern català. Pascal també hi qüestionava el lideratge del cap de l’executiu català, Quim Torra, i afirmava que “Catalunya no es pot dirigir des de Waterloo ni es pot regir des de l’emotivitat desbordada i l’antipolítica”. Torra va respondre a Pascal, en una entrevista al programa El matí a Ràdio 4, que “Catalunya es dirigeix des de la Generalitat i no des de Waterloo”. El president també va explicar que parla amb Carles Puigdemont “gairebé cada dia” i que atén els consells de qui el va precedir en el càrrec “per un mínim de lleialtat política”, i va recordar que Puigdemont és el “líder” de JxCat. També s’hi va pronunciar la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, que va remarcar que la formació no es “desviarà” de la línia política “ratificada per una àmplia majoria dels associats” davant la posició “individual” de l’excoordinadora Marta Pascal.