París accelera les feines de reconstrucció
El govern francès impulsa un concurs internacional d’arquitectes per recrear l’agulla de Notre-Dame
Els experts tenen dubtes sobre el termini de cinc anys establert pel president Macron per restaurar la catedral
Es pot reconstruir la catedral de Notre-Dame en només cinc anys? El president francès, Emmanuel Macron, va establir abans-d’ahir aquest termini per restaurar aquest temple del segle XIII, que va quedar molt danyat durant el gran incendi de dilluns. Mentre que aixecar aquest monumental edifici gòtic a París va ser una qüestió de segles en l’època medieval, el jove dirigent va fixar aquest breu període de temps, segurament amb la vista posada en els Jocs Olímpics del 2024 organitzats per la capital francesa. “Una restauració entre deu i quinze anys em sembla raonable”, havia considerat abans del discurs presidencial Frédéric Letoffé, del grup d’empreses de restauració de monuments històrics.
“Podem aconseguir-ho (restaurar-la en cinc anys) amb multinacionals que construiran amb una gran rapidesa de la mateixa manera que fan una torre de la Défense –el districte de negocis de la metròpoli parisenca–”, va assegurar Benjamin Mouton, l’arquitecte en cap de Notre-Dame fins al 2013, a l’emissora de ràdio RTL. Per la seva banda, l’arquitecte francès Jean-Michel Wilmotte va recordar que “si es vol reconstruir a través d’un sistema tradicional, es necessitaran més de cinc anys”, en declaracions a la ràdio France Inter.
En primer lloc, caldrà realitzar les tasques per garantir l’estabilitat i la seguretat de l’edifici, les quals poden comportar “entre dos i cinc anys”, va explicar l’arquitecte Pierluigi Pericolo, que va participar en la restauració de la catedral de Nantes, on el 2015 es va produir un incendi menor. De fet, la reconstrucció de la majestuosa catedral de Reims, destruïda durant la Primera Guerra Mundial, va allargar-se durant vint-i-quatre anys.
D’altres restauracions més recents d’edificis històrics destruïts, com la de la catedral de Dresden als noranta o La Fenice (òpera) de Venècia han durat onze i set anys, respectivament.
Consell de Ministres
No obstant això, si una cosa no faltarà en la reconstrucció de Notre-Dame seran esforços polítics. “És evidentment un repte immens, una responsabilitat històrica, la construcció de la nostra generació i de les properes generacions”, va afirmar el primer ministre francès, Édouard Philippe, després d’un Consell de Ministres dedicat en exclusiva a la situació d’aquesta catedral del segle XIII. El govern francès va anunciar que organitzaran un concurs internacional per escollir l’equip d’arquitectes encarregat de redissenyar l’agulla neogòtica del creuer, que es va enfonsar dilluns al vespre. “Ens permetrà prendre la decisió de si cal reconstruir l’agulla” de manera idèntica a com havia estat feta per Viollet-le-Duc al segle XIX o bé amb tècniques i materials més moderns, va explicar Philippe.
El primer ministre francès també va indicar que la setmana que ve presentaran un projecte de llei “Notre-Dame”. Aquest servirà per garantir un marc legal i una gestió transparent de les donacions fetes per finançar les obres. Per evitar la proliferació d’intents d’estafa, ahir va crear-se el portal rebatirnotredame.gouv.fr amb què es pretén centralitzar la recaptació de fons.
Les donacions inferiors a 1.000 euros es beneficiaran d’una reducció de l’impost sobre la renda del 75% i les superiors a aquesta quantitat, del 66%. Les realitzades per les empreses tindran els avantatges habituals de les activitats de mecenatge. Des de l’executiu centrista no van precisar el pressupost necessari per tal de finançar la reconstrucció. Les promeses de donacions, però, ja s’aproximaven ahir fins als 1.000 milions d’euros. Una quantitat considerada suficient, segons els experts.
Discòrdia per les grans donacions
Mentre que milers de persones anònimes ja han donat diners per finançar les obres a Notre-Dame, les donacions que han tingut un major impacte mediàtic han estat les xifres multimilionàries anunciades per multinacionals, com ara el grup Louis Vuitton o Total. Bona part d’aquestes es beneficiaran dels generosos avantatges fiscals que ofereix el sistema de mecenatge francès, que permet deduir fiscalment un 60% les despeses a favor del mecenatge, fins a un límit del 0,5% del volum de negocis. Tanmateix, aquestes donacions i la celeritat amb què van anunciar-les va generar indignació. “Veieu com hi ha multimilionaris que tenen molts diners. En un instant, 200 milions, 100 milions, això ens mostra les desigualtats que denunciem amb regularitat”, va denunciar ahir Philippe Martinez, secretari general de la CGT. “No podem fer de la preservació del nostre patrimoni una gran operació de comunicació”, va lamentar, per la seva banda, Manon Aubry, candidat per a les europees de la França Insubmisa.