Borràs admet que ha estat difícil entendre què és JxCat
Treballaran per treure’s les etiquetes de neoconvergents i postconvergents i “harmonitzar la polifonia” de veus en la formació
Analitzaran què ha passat amb el mig milió de vots independentistes perduts del 21-D
L’endemà de les eleccions espanyoles, en què Junts per Catalunya (JxCat) va perdre un diputat malgrat obtenir 14.150 vots més que CDC el 2016, la número dos de la llista de Junts per Catalunya (JxCat) i ja diputada electa, Laura Borràs, va assegurar que hauran de continuar treballant per vendre en positiu i com a riquesa les diferents veus existents dins aquesta formació per “poder capitalitzar bé aquesta transversalitat en un servei per al país i la unitat i no dels partits”. I és que Borràs va admetre que un dels problemes ha estat fer entendre què és JxCat, recordant que neix d’una “situació anòmala” després de “la repressió de l’1-O” amb persones de posicions ideològiques “fins i tot contràries” que han convergit en un mateix espai i això “genera una polifonia de veus”. A més, l’aparició d’altres espais, com ara la Crida Nacional i el Consell de la República, segons Borràs, pot haver provocat que alguna gent pensi que “cal harmonitzar” aquest espai.
Borràs també va recordar que també s’han passat la meitat de la campanya dient que no eren PDeCAT i “es veu que això ha estat difícil d’entendre”. Per això, i com que JxCat “té voluntat de quedar-se”, va dir que continuaran treballant per treure’s de sobre les etiquetes de “neoconvergents o postconvergents”.
En la “crítica, autocrítica, reflexió i anàlisi” que la direcció de JxCat va fer, Borràs va explicar que treballaran per continuar fent fort el seu missatge de fer efectiu el mandat de l’1-O, que tenen “molt consolidat”, però com ja va fer durant la nit del recompte de vots va recordar que el cicle electoral continua el 26 de juny amb els comicis municipals i, sobretot, els europeus. Allà, i malgrat que ERC els ha més que doblat en escons i vots, és on Borràs espera que “el clam de la unitat que sentim al carrer” es faci evident en la candidatura de Carles Puigdemont, si és que finalment s’hi pot presentar. Per això la diputada va descartar fer cap canvi d’estratègia i va recordar que l’independentisme ha guanyat majories àmplies “en clau de país”, tot i que JxCat ha perdut vots en ciutats de l’àrea metropolitana i a Tarragona, on va admetre que estan analitzant com abordar la manera “de ser-hi i incidir en aquests espais”. En el cas de Barcelona, on s’han convertit en la cinquena força, tenen “una campanya molt ben estructurada” per afrontar les municipals. Borràs sí que va deixar clar: “La qüestió és que allò urgent no ens faci perdre de vista allò que és important” ara, amb referència als comicis que venen, però va deixar clar que estan fent una “anàlisi profunda de què ha passat amb el mig milió de vots independentistes que van votar el 21 de desembre”.
No decisius a Madrid
Acompanyada de la també reescollida diputada Míriam Nogueras i del director de campanya, Josep Lluís Cleries, Borràs va dir que és “una evidència” que els independentistes i concretament JxCat han perdut poder per condicionar el govern de Madrid. Per això va dir que tot estava en mans de Pedro Sánchez, advertint que les seves condicions en cas que s’hi vulgui adreçar continuaran sent les mateixes que en campanya, amb la denúncia a la repressió i el referèndum. I va recordar que el socialista s’havia aixecat de la taula de diàleg i ja havia expressat el seu no al dret a l’autodeterminació, al referèndum i a la independència. Sobre la seva investidura va tornar a deixar clar que no és l’objectiu de JxCat i que ja li van “donar el xec en blanc”.
Borràs també va assegurar que seria una “nova vergonya democràtica” que el Tribunal Suprem no permetés que Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rul i Raül Romeva recollissin l’acta de diputat en els plens del 21 de maig.