Processen l’expresident valencià Francisco Camps per la construcció del circuit urbà de F1 a València
El Jutjat d’Instrucció número 17 inclou en la causa un total de 16 persones, entre les quals l’ex-vicepresident Vicente Rambla i l’exconseller Mario Flores
Camps recorrerà la decisió amb l’argument que la jutge s’excedeix en les seves competències
El Jutjat d’Instrucció número 17 de València ha decidit processar l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i el seu exconseller Mario Flores en la causa sobre la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 a la ciutat.
La jutge que instrueix el cas ha conclòs que existeixen indicis “suficients, sòlids, raonables i consistents” contra Camps com a autor dels delictes continuats de prevaricació, malversació, falsedat documental i suborn i/o tràfic d’influències, segons l’escrit al qual ha tingut accés l’agència Efe.
La magistrada considera que l’expresident va “idear, planificar i promoure”, la construcció del circuit a València “al marge” de les funcions pròpies de la seva competència com a cap del Consell i de la legislació aplicable. Segons la jutge, Camps va “idear, planificar i promoure” la infraestructura “sota una pretesa aparença de legalitat que no es corresponia amb la realitat” i ho va fer amb coneixement de la “incompetència” de l’òrgan contractant, l’Ens Gestor de Transports i Ports (GTP).
Afegeix que ho va fer utilitzant de manera “indeguda” fons públics i “alterant dades i dates a documents d’expedients administratius” i donant un tracte de favor a determinades empreses, que resultaven beneficiàries de les adjudicacions públiques.
El jutjat veu una actuació penalment reprovable per part de tots aquells qui, “capitanejats” per Caps, van participar en el procés “precipitat” i “al marge de la legalitat” perquè la capital valenciana acollís l’estiu de 2008 el seu primer Gran Premi de F1. Segons l’acte, això va conduir al “malbaratament de fons públics i a la despesa de més erari públic” en no haver-se fet un planejament detallat. Tot i que l’expresident va anunciar que tendria un “cost zero”, el circuit va suposar una despesa de 88,8 milions d’euros entre 2007 i 2017.
A més, atribueix a Camps un pla en el que va implicar a funcionaris, autoritats, personal de l’Ajuntament i de la Conselleria d’Infraestructures i empreses per disposar d’un circuit de F1 per al seu “rèdit personal”.
En total, la jutge processa setze persones, entre les quals l’ex-vicepresident del Consell, Vicente Rambla, i l’exconseller d’Infraestructures, Mario Flores, a qui atribueix una actuació “rellevant” en l’aprovació de resolucions, fins i tot en diumenge.
A Rambla li atorga un “paper director” dels grans esdeveniments. També el qualifica de “continuador” del mecanisme instaurat per finançar els actes del PP a les eleccions autonòmiques del 2007 –campanya que va coordinar ell mateix– basada en factures fictícies o aportacions d’efectiu per empreses.
També processa Victoriano Sánchez Barcaiztegui, expresident del GTP , l’òrgan que va licitar, adjudicar i executar la totalitat de les obres del circuit urbà, tot i no tenir competències per fer-ho.
Altres processats són responsables de les empreses Typsa i Ayesa, a les quals es va adjudicar amb “discrecionalitat” les tres primeres fases del projecte de construcció del circuit. També figura en la causa José Mayor Oreja, germà de l’exministre del PP Jaime Mayor Oreja i president de FCC, empresa que en Unió Temporal amb les altres dues firmes va ser adjudicatària d’un expedient del circuït. La jutge recorda que figura com a donant als anomenats “papers de Bárcenas”.
D’altra banda, l’acte acorda l’arxivament provisional de disset persones, entre les quals l’exsecretari autonòmic David Serra, l’ex assessora de Camps Belén Reyero o l’empresari Pablo Cotino.
Camps ha anuncia que recorrerà l’acord del Jutjat 17 d’incoar processament abreujat contra ell. A judici seu, la jutge basa la decisió en una anàlisi que sobrepassa les seves competències.
En declaracions a Efe, l’expresident valencià defensa que durant la instrucció s’ha provat que “ni la Intervenció de la Generalitat, ni la Sindicatura de Comptes ni l’Advocacia de la Generalitat van posar mai cap problema” a a construcció del circuit.
És per aquest motiu que afirma que la jutge “excedeix les seves competències” en intentar situar-se per damunt dels sistemes de control de l’administració autonòmica, “que és als qui correspon l’anàlisi jurídic i fiscal de l’administració”.
Camps ha afegit que la Intervenció ha emès un informe incorporat a la causa on “assegura que no hi ha hagut cap perjudici per a l’erari públic” i que tota la contractació estava “ben feta”.
En aquest sentit, ha justificat que “el cost zero del circuit és una realitat perquè dos terços del traçat estan oberts al públic i forma part de la trama urbana de la ciutat”.
L’expresident creu que la magistrada no pot basar el seu processament en l’afirmació que ell va promoure la construcció del circuit per obtenir un rèdit polític. Segons ell, “les qüestions polítiques s’han de substanciar al Parlament o a la opinió pública”, però no han de ser considerades per un jutjat.
Les parts poden interposar recurs de reforma de l’acord de processament en el termini de tres dies. L’escrit ha estat traslladat a la fiscalia i a l’Advocacia de la Generalitat perquè formulin l’escrit d’acusació on demanin l’apertura del judici oral o d’arxivament de la causa.