ELS PROTAGONISTES
Tretze llistes al Vendrell per fraccionar més el vot
Amb vuit grups municipals, la governabilitat de l’Ajuntament ha estat molt difícil els darrers quatre anys
Després de quatre anys de gestió del deute, ara els partits aposten per donar una mica d’aire i començar a invertir
El Vendrell aposta, en les eleccions municipals d’aquest mes de maig, per continuar fraccionant el vot. Si l’any 2011, de les dotze candidatures presentades, només cinc van aconseguir representació, fa quatre anys el ple va quedar format per vuit grups municipals, i el PSC, com a partit més votat, va aconseguir l’alcaldia amb només quatre regidors. Amb abstencions que superen el 45% a les municipals, el Vendrell és un municipi on tradicionalment el vot socialista és majoritari. La prova més recent és la de les últimes eleccions al Congrés, el passat 28 d’abril. Amb una participació del 73%, el PSC va ser la força més votada amb sis punts més que ERC (majoritària a bona part del país). A les municipals d’aquest any es presenten tretze candidatures, de les quals set ja tenen representació municipal: el PSC, Junts pel Vendrell, PxC, que es presenta sota la marca Som Identitaris, Cs, Si es Pot el Vendrell i el PP. Els sobiranistes de Som Poble i ERC, que fa quatre anys es van presentar separadament, han decidit unir esforços aquesta vegada, en una llista única. Amb Marc Robert com a cap de llista, aposten per un canvi en el model econòmic en defensa de la sostenibilitat mediambiental, la municipalització dels serveis públics, la racionalització dels serveis de neteja, la incorporació de la mirada feminista com a eix transversal en totes les polítiques municipals, la redacció d’un reglament d’igualtat i la lluita contra la violència masclista.
A aquestes candidatures s’ afegeixen, en aquesta convocatòria electoral, candidatures noves com Pel Vendrell-Primàries Catalunya, que es presenta per primera vegada com a conseqüència del context polític nacional i la falta d’una candidatura sobiranista unitària. A més, també es presenten les llistes d’Ara el Vendrell, AVP-FiC, Centrats, Vox i Izquierda en Positivo.
Un dels principals handicaps de la gestió municipal és la situació econòmica de l’Ajuntament del Vendrell, que, tot i que no es pot comparar amb la de fa quatre anys (90 milions d’euros), encara arrossega un deute aproximat de 50 milions.
Precisament, després del rescat econòmic de l’Ajuntament, el cap de llista del PSC, Kenneth Martínez, es presenta amb la voluntat de començar les inversions i la transformació urbana que el Vendrell necessita per afavorir la convivència, la inclusió social i la cohesió territorial, i que els darrers quatre anys no s’ha pogut fer a causa del deute acumulat. El PSC presenta un programa que mira cap als barris marítims amb propostes com la del transport flexible per donar resposta a una demanda històrica del municipi: la millora del transport urbà. L’ampliació de voreres, les illes de vianants, els carrils bici i les zones verdes, o la universalització de l’educació de 0 a 3 anys són algunes de les propostes del PSC per revalidar l’alcaldia.
També des de l’experiència de govern municipal amb el pacte amb el PSC, Eva Serramià lidera la llista de Junts pel Vendrell amb l’accent posat en les persones. Els serveis i atenció a les persones des de tots els àmbits i per garantir la igualtat d’oportunitats independentment de l’origen o el barri on visquin és l’objectiu de la candidatura. Amb el 75% de les propostes de l’anterior programa electoral complertes, Serramià es presenta amb la carta del compromís i la coherència de la feina feta.
En competència directa amb les llistes sobiranistes, en aquesta convocatòria s’incorpora a la carrera per l’alcaldia la candidatura Pel Vendrell-Primàries Catalunya, sota el lema “Tu ho decideixes tot”, encapçalada per Josep M. Llasat, que va obtenir el suport de la majoria en el procés de primàries, en què van participar prop de 470 persones. L’objectiu dels integrants d’aquesta candidatura va ser aconseguir una candidatura d’unitat de les forces sobiranistes del Vendrell per intentar aglutinar el vot independentista amb més força per arribar a l’alcaldia. Es presenten a les eleccions municipals amb una llista i un equip en què conviuen inquietuds sobiranistes que van des de l’esquerra fins al centredreta. El principal objectiu d’aquesta candidatura és posar en marxa un projecte que permeti aprimar l’espai que actualment separa el ciutadà dels polítics, eliminant burocràcia.
Tant Cs com el PP repeteixen amb el candidat de fa quatre anys amb l’objectiu de trobar el suport per consolidar el seu projecte. A les darreres eleccions al Congrés, Cs va quedar com la quarta força, per darrere d’En Comú Podem, i el PP va ser la sisena força, per darrere de JxCat.
Malgrat que les eleccions municipals no acostumen a repetir els comportaments electorals de les eleccions generals, sí que és cert que l’actual context polític global té una incidència més marcada. La prova és l’aparició de la llista de Primàries Catalunya o la unió de les candidatures d’ERC i Som Poble. La influència de la campanya de les europees amb presos i exiliats a les llistes i les últimes decisions de la Junta Electoral Central (JEC) jugaran un paper del qual serà difícil defugir per algunes candidatures i que d’altres aprofitaran per entrar en el terreny del cos a cos amb altres formacions per rendibilitzar el vot.