Pròxim Orient
El conflicte àrabo-israelià
Resistir sota l’ocupació
Un informe de l’Associació Catalana per la Pau retrata les dificultats quotidianes dels palestins als territoris controlats per Israel
El suport total de Trump a Netanyahu pot afavorir la unitat dels ciutadans de Gaza i Cisjordània
Palestina ha tornat aquests dies al primer pla de l’actualitat pel llançament de coets palestins sobre Israel i els bombardejos israelians a Gaza, que han deixat desenes de morts. Darrerament, a més, s’han filtrat aspectes del pla per resoldre el conflicte israelià-palestí del president nord-americà, Donald Trump, batejat amb el pompós nom de l’Acord del Segle. L’Associació Catalana per la Pau (ACP), que fa molts anys que segueix aquest conflicte, ha volgut anar més enllà dels titulars de premsa i ha encarregat a la periodista Ana Basanta l’informe Palestina batega. Viure sota l’ocupació: la societat civil palestina fa front a les vulneracions dels drets humans, que explica com és la vida quotidiana a Cisjordània i que ahir es va presentar a Barcelona.
L’informe de Basanta deixa de banda el relat de l’enfrontament polític entre els dos bàndols i la seva derivada militar i se centra a mostrar com és el dia a dia de la població a Cisjordània i, sobretot, quines iniciatives duen a terme els seus habitants per fer del seu país un lloc una mica millor.
Basanta en va posar uns quants exemples: les feministes que s’organitzen al voltant d’entitats que han aconseguit que, per llei, es garanteixi la presència d’un 20% de dones a les institucions polítiques, o que la llei impedeixi el matrimoni abans dels divuit anys, fet que encara es produeix en alguns indrets del territori. També relata la lluita dels metges que es juguen la vida per oferir assistència sanitària als pobles que no disposen de les més elementals infraestructures mèdiques, la dels nens que s’han d’emportar l’aigua de casa a l’escola perquè als centres educatius no n’hi ha, la dels artistes que treballen a través del circ per donar esperança a infants que “caminen abatuts” perquè la situació de pobresa i violència els supera i la dels camperols que han de fer un munt de paperassa de manera quotidiana per anar a treballar la seva terra si cau a l’altra banda del mur.
“Vivim l’ocupació més llarga de la història moderna, que s’ha transformat en un sistema molt pitjor que l’apartheid de Sud-àfrica”, va assegurar en l’acte Mustapha Barghouti, metge i president de la Palestinian Medical Relief Society (PMRS), entitat dedicada a l’atenció sanitària. Barghouti va denunciar l’usurpació de recursos per part dels israelians, principalment aigua i terres, que fa que els palestins de Cisjordània visquin escampats en un territori ple d’assentaments jueus i de controls militars.
La situació no fa pinta de millorar. El pla de pau de Trump abandona la solució dels dos estats i, segons Barghouti, calca la proposta que el 1995 va fer l’ara primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, més restrictiva per als palestins que els Acords d’Oslo. Barghouti creu que, si més no, aquest pla inacceptable” servirà per unir-hi tots els palestins en contra.
Tot i el panorama descoratjador, Barghouti confia en els joves per revertir la situació i posa un exemple de determinació. Dos joves sanitari va morir cosits a trets pels soldats israelians. L’endemà, la PMRS va convocar un nou curs de formació de voluntaris. En només 24 hores van tenir 150 sol·licituds.