ELS PROTAGONISTES
Sabadell examina present i passat en un escenari obert
Hi ha 16 candidatures i tot fa pensar que no hi haurà majories absolutes i que caldrà pactar
Membres del govern actual defensen la seva feina i esperen revalidar la confiança
El PSC aspira a recuperar l’alcaldia
A Sabadell les eleccions seran un examen. Una prova per al quadripartit d’esquerres, format per Unitat pel Canvi (UpC), ERC, la Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell, que amb la voluntat de tancar l’etapa Bustos a la capital vallesana, marcada pel cas Mercuri –que encara està als jutjats–, van sumar i crear un projecte l’any 2015 de “transformació”, segons han repetit per activa i passiva, que ha aconseguit mantenir-se fins al final malgrat l’existència d’algunes discrepàncies entorn a la gestió i el procés i de la crisi viscuda durant el canvi d’alcaldia. Definit com a govern de “transició” per part de l’oposició però també per algunes veus del mateix executiu, el quadripartit d’esquerres va centrar-se des d’un primer moment a posar les bases pel canvi –afirmen que es van trobar un Ajuntament “sense projecte” i en una situació “molt complexa”– i abordar amb fermesa temes socials com, per exemple, ser pioners en les sancions pels talls de llum a les famílies vulnerables i engegar programes per revertir desigualtats. Ha estat el mandat en què s’han finalitzat les obres de prolongació dels ferrocarrils, s’ha aconseguit el cobriment de la línia als barris de Can Feu i Gràcia i tancar algunes de les ferides obertes per aquests eterns treballs com és el cas de la plaça Espanya. Han fet front a temes pendents com ara el tancament definitiu de la Zona Hermètica i inesperats com ara la reforma de La Bassa. Entre les mesures adoptades, amb polèmica inclosa, hi ha la inversió de 4 milions d’euros per ampliar les urgències del Taulí. També hi ha hagut topades, la més destacada amb la concessionària de recollida de residus i neteja, Smatsa. ERC aspira a aglutinar vots i tornar a liderar la ciutat “amb honestedat” posant de línies vermelles “la corrupció i el 155”. La Crida es veu com “la garantia” perquè continuï “l’esquerra transformadora”. I Sabadell en Comú –nascut d’UpC– posa èmfasi en la capacitat d’acord demostrada en els darrers quatre anys i confia en el fet que l’escissió de l’esquerra no els passi factura.
L’oposició ha de superar la seva particular prova de foc. El PSC, partit que va quedar esquitxat i tocat pel cas Mercuri i que va veure com tot i guanyar les darreres eleccions amb forta davallada de regidors –de 13 a 5– perdia l’alcaldia, aposta per Marta Farrés, la persona que va fer un pas al costat després d’unes dures primàries l’any 2014. S’haurà de veure si el canvi de candidat, la renovació de l’equip amb persones com ara el diputat Pol Gibert i l’impuls que podrien donar els bons resultats obtinguts en les generals pels socialistes a Sabadell esdevenen factors clau per millorar. Farrés indica amb referència al cas Mercuri: “Fa més de set anys. Tothom ha girat full.” Els socialistes aspiren a recuperar la confiança dels seus votants i tornar a l’alcaldia.
Lourdes Ciuró, candidata de Junts per Sabadell, és una altra de les cares noves però conegudes a la ciutat perquè ja va ser regidora. Provinent del Congrés, on ha estat diputada des del 2011, s’ha envoltat d’un equip “preparat i divers” amb què pretén “posar Sabadell al lloc on es mereix”, com ha indicat en els darrers mesos. De moment, ha posat sobre la taula el debat sobre la Gran Via. Cs, amb Adrián Hernández, comprovarà si l’entrada al consistori en el darrer mandat amb tres regidors era flor d’un dia o s’ha consolidat a la ciutat després de quatre anys fent en molts moments de cap de l’oposició. El partit taronja confia ser clau i mira cap al PSC a l’hora de plantejar futurs pactes. El que repeteix és el candidat del PP, Esteban Gesa. La davallada patida pels populars en les generals a la ciutat posa en entredit el seu lloc en el ple, tot i que val a dir que en els darrers tres comicis locals han obtingut representació.
El panorama, però, és molt més ampli. Es presenten fins a 16 candidatures fruit, en part, de les divisions de part de l’esquerra i de la dreta: el PSC, amb Marta Farrés; Sabadell en Comú-ECG, amb Joan Berlanga; ERC, amb Juli Fernàndez; la Crida per Sabadell, encapçalada per Maties Serracant; 100% Sabadell (l’actual plataforma Guanyem Sabadell, que forma part del quadripartit), amb Marisol Martínez, que s’ha vist obligada a canviar de nom la candidatura per decisió de la Junta Electoral; Junts per Sabadell, amb Lourdes Ciuró; Cs, amb Adrián Hernández; el PP, amb Esteban Gesa; Ara Sabadell, amb Ramon Vidal –regidor de Salut aquest mandat per UpC–; Independència i República-Primàries Catalunya, amb Maria dels Àngels Folch; Nova Participació Sabadell, amb Ana María Huertas; Escons en Blanc, amb Àlex Muñoz; Podem, amb Marta Morell; Som Catalans, amb Jordi Garcés; Vox, amb Patricia Muñoz, i Guanyem Sabadell-Ganemos, amb Kiruna Rosa Domingo. Tot fa pensar que el ple tornarà a quedar fragmentat, com ja ha passat aquest mandat, i que no hi haurà majories absolutes, fet que obre el camí de nou als pactes per governar. Els resultats de les eleccions generals –el PSC i ERC van quedar en primer i segon lloc, seguits d’En Comú Podem– poden donar pistes de com aniran els comicis locals però Sabadell té les seves singularitats i una història política recent marcada per dos alcaldes molt diferents, Antoni Farrés i Manuel Bustos.