Política

Junqueras demana que “no falti cap vot” per defensar als municipis i a Europa un projecte “republicà i independentista”

El president d’ERC i candidat a les europees participa al míting a Girona amb un vídeo gravat després del veto de la JEC a la videoconferència

Els republicans critiquen que la Junta Electoral hagi volgut “silenciar” Junqueras

Torrent afirma que no hi ha ningú més independentista i republicà que ERC

El president d’ERC i candidat a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha demanat que el 26 de maig “no falti cap vot” per defensar, tant des dels municipis com a Europa, un projecte “republicà i independentista”.

Junqueras i el senador electe Raül Romeva han participat al míting d’aquest divendres a la tarda a Girona a través un vídeo gravat, després de la prohibició de la Junta Electoral Central a l’aparició del candidat per videoconferència.

Ha estat una intervenció breu on Junqueras ha ressaltat que Catalunya es torna a trobar davant un repte electoral important: “Ens hi juguem tant que ens hi juguem pràcticament tot”. Per això, ha remarcat que és una oportunitat que no es pot “desaprofitar” per impulsar un projecte “republicà i independentista”.

El cap de llista a les europees ha subratllat que el projecte d’ERC és independentista perquè només amb un Estat Catalunya tindrà totes les eines per atendre els ciutadans. “Si disposem de totes les eines d’un estat, estarem en millors condicions de defensar els drets i les necessitats de cadascun dels ciutadans”, ha dit.

Junqueras ha assenyalat que el 26 de maig és “important que no falti cap vot” perquè tots són “imprescindibles” per defensar a totes les institucions el projecte que, afirma, encarna ERC. “Un projecte de dignitat, d’esperança, republicà, que té el compromís de garantir que els ciutadans de Catalunya es puguin expressar sempre amb la màxima llibertat, democràticament i que la seva voluntat sigui escoltada arreu del món”, ha reblat. Junqueras ha afegit que això s’ha de fer des de tots i cadascun dels municipis catalans i al Parlament Europeu.

Al costat de Junqueras, al vídeo que ERC ha gravat des de Soto del Real, hi havia el senador electe pel partit Raül Romeva. Ha centrat el seu discurs, molt breu, a demanar també el vot “a la gent independentista, republicana, que creu que votar no només és necessari un dret, sinó també la solució”. R

omeva ha instat aquells qui defensen “els drets fonamentals i treballen cada dia per una societat més justa, ètica i solidària” a anar als col·legis electorals i a “donar suport a les candidatures d’ERC” aquest 26-M.

“Silenciar” Junqueras

El candidat a les europees Jordi Solé i l’alcaldable per Girona, Quim Ayats, han criticat la decisió de la JEC de no permetre la participació de Junqueras per videoconferència a l’acte i han acusat l’àrbitre electoral de voler “silenciar” Junqueras. El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que aquestes eleccions serviran per “portar un pres polític al Parlament Europeu” i denunciar així la repressió.

“La Junta Electoral torna a silenciar Oriol Junqueras. Ara mateix havia de ser amb nosaltres a través d’una videoconferència però ho han prohibit”, ha denunciat ERC a través d’un cartell projecte al míting de Girona.

La decisió de la JEC, però, no ha evitat que d’alguna manera el president d’ERC i cap de llista a les europees participés a l’acte, si bé a través d’un vídeo gravat.

Torrent reivindica l’independentisme d’ERC

El president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat aquest divendres que a Catalunya “no hi ha ningú més independentista i republicà” que ERC.

Torrent ha recordat que al seu partit hi ha hagut homes i dones que “ho han donat tot”, com ara Junqueras. Ha subratllat que el seu partit no vol “un simple canvi de bandera”, sinó “omplir la república de contingut social” perquè la gent visqui millor.

“No volem fer proclames agafant un megàfon per cridar molt fort independència, nosaltres no volem això, volem seguir l’exemple que ens van donar els nostres antecessors, els presidents de la Generalitat i d’ERC Francesc Macià i Lluís Companys” que “ho van donar tot per intentar aconseguir una Catalunya lliure en la qual els catalans puguin viure millor”. “Volem guanyar la República per a la qual hem treballat tota la nostra història”, ha assegurat.

Segons Torrent, per a ERC la república “no és només canviar de bandera ja que, com diu Joan Tardà (ERC), de banderes no es menja, sinó que cal omplir-la de contingut, garantir que en aquesta hi hagi cohesió social i una societat més igualitària”. “Som més europeistes que ningú, però també no hi ha ningú més independentista que nosaltres, ni més republicans”, ha subratllat.

Per tot plegat, ha animat a votar ERC per “desbordar tots els murs i totes les fronteres”. “El 26 de maig tornarem a desbordar de groc les urnes, tornarem a pintar de groc republicà el mapa del país però aquesta vegada s’estendrà fins a Europa i portarem un pres polític al Parlament Europeu”, ha proclamat. Segons ell, d’aquesta manera s’evidenciarà davant les institucions europees la repressió de l’estat espanyol contra l’independentisme.

El portaveu d’ERC al Parlament Europeu i president del grup de l’ALE, Josep Maria Terricabras, ha indicat que en els actuals mandataris de la UE hi ha “una certa hostilitat contra el procés independentista català, perquè no cal oblidar que la UE és un club d’Estats que es protegeixen entre ells”. “No obstant això, a Europa es va produir un rebuig generalitzat a que l’Estat espanyol utilitzés la repressió durant el referèndum de l’1 d’octubre” i des d’aquell moment “va començar a millorar l’estima i comprensió cap als anhels de Catalunya”, ha matisat.

El candidat número 4 a les eleccions europees, Jordi Solé, que ja és eurodiputat, ha recalcat que si Junqueras torna a ser el guanyador en aquestes eleccions “la democràcia espanyola quedarà en entredit automàticament”, ja que “hi haurà un eurodiputat que és pres polític”.

L’alcaldable d’ERC per Girona, Quim Ayats, ha coincidit amb Torrent en la seva petició de “tornar a tenyir de groc el mapa de Catalunya amb municipis en els quals ha guanyat Esquerra Republicana”, però també ha defensat un ajuntament gironí que “lluiti contra les desigualtats socials” i en què “la seguretat sigui compatible amb la llibertat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia