Junqueras insta que un pres polític guanyi les europees
Demana el vot des de Soto afirmant que “res té més mèrit” que defensar les mateixes posicions des de la presó
No descarta res en la investidura de Pedro Sánchez, a qui vol saludar dimarts
El líder d’ERC i cap de llista de la coalició Ara Repúbliques per a les eleccions europees, Oriol Junqueras, va fer una crida ahir a aprofitar la “fabulosa oportunitat” que per primera vegada un pres polític com ell pugui ser diputat al Parlament Europeu, i millor encara com a guanyador dels comicis a Catalunya, per “posar en evidència l’absència de solidaritat” rebuda fins ara de les institucions comunitàries. “És el millor instrument que tenim perquè es mirin al mirall que reflecteix quina és la seva actuació, quina ha estat fins ara i quina ha de ser en el futur”, reivindicava en una roda de premsa concedida a l’ACN per videoconferència des de Soto del Real. “És una feina rellevant que ningú pot fer millor que un pres polític”, reiterava. Encara més: Junqueras, que també reivindicava en aquest sentit la seva condició de candidat a presidir la Comissió de tots els grans moviments independentistes agrupats dins l’Aliança Lliure Europea (ALE), va voler posar en relleu la seva situació de falta de llibertat per reivindicar-se respecte a altres opcions com la de Lliures, que encapçala l’exiliat Carles Puigdemont. “Res té més mèrit que mantenir aquestes posicions des d’una presó”, subratllava, un fet que considera que l’electorat “ha de valorar i tenir en estima”. “Seria una bogeria que no fos així”, assenyala.
El líder d’ERC va confirmar que pensa agafar l’acta a Brussel·les, i que mirarà de participar “en tantes sessions com sigui possible”, i fer-ho com a portaveu de l’ALE, ja que, més enllà de si l’acta li atorga o no immunitat, creu que, com a símbol de la repressió, cal aprofitar “totes les oportunitats” per fer sentir la seva veu allà on sigui.
Això sí, Junqueras agafarà primer dilluns l’acta al Congrés, i dimarts hi podrà tornar per a la sessió constitutiva, tot i que ahir es queixava que fins ara ningú li ha explicat com ho podrà fer. En tot cas, quan li van preguntar si intentarà parlar amb el president espanyol, Pedro Sánchez, va expressar la voluntat de “reunir-se amb tothom a tot arreu”, tot i que el Suprem li ha prohibit expressament, a ell i als altres diputats presos, que facin reunions aquell dia. El que no els ha prohibit és saludar ningú, i això també avançava que li “agradaria”, així que insinuava que té algun gest preparat per poder-lo fer “amb respecte per tothom, fins i tot pels que no ens en tenen”. Això sí, evitava avançar res. Tampoc el sentit del vot d’ERC en la futura sessió d’investidura, ja que Junqueras creu que encara es podria allargar i ara toca centrar-se en el 26-M, per bé que deia que seran “responsables” i insistia en una promesa de la campanya del 28-A: “Ni per acció ni per omissió facilitarem un govern d’extrema dreta o amb la participació de dretes cada cop més extremes.”
“Retorn” a Sant Vicenç
Minuts després, Junqueras i el senador electe Raül Romeva també connectaven en directe amb un acte electoral de les municipals a Sant Vicenç dels Horts, i tenia ocasió d’interactuar amb els seus veïns per primer cop en un any i mig –també va poder saludar el seu fill Lluc– i demanar el vot per a la llista unitària de Junts per Sant Vicenç. “Aquí les nostres prioritats han estat escola, feina i família, i és la mateixa recepta que volem aplicar al país i al conjunt d’Europa”, assenyalava, i hi afegia que la seva “màxima il·lusió” és tornar a passejar pel poble. “Sant Vicenç s’ha convertit en una marca de referència per a la resta de municipis de Catalunya, perquè és el model de país que volem construir amb lògica republicana”, tancava Romeva.
Maragall no es tanca a un govern “en coalició”
L’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, també va participar tant en la roda de premsa a l’ACN com en l’acte a Sant Vicenç, i es va comprometre amb Junqueras a acompanyar-lo, si pot com a alcalde, a prendre possessió de l’acta a Brussel·les i, quan l’alliberin, en el retorn al seu municipi. “Guanyar no és suficient, però és la primera condició, el primer pas, per a la seva llibertat, com ho vam fer el 28-A”, recalcava. Maragall, que va demanar “abandonar el terreny de les desqualificacions personals” i centrar-se en els projectes de ciutat, va criticar, això sí, la poca implicació de l’alcaldessa Ada Colau en la preparació de l’1-O, del qual vol adoptar “l’esperit”. Tampoc va descartar-hi, però, un govern “en coalició” si ho dicten les urnes, ja que hi admet coincidències en polítiques progressistes, tot i que es veu més proper a JxCat en l’àmbit nacional i el rol republicà de la ciutat. Maragall, que al vespre a Twitter va confirmar que plegarà de diputat al Parlament, va apostar sobretot per combatre la congestió de trànsit i la contaminació, i confia a prendre una “decisió positiva” sobre el tramvia per la Diagonal.