El PP denuncia els diputats presos pels vídeos al Congrés
Casado intensifica la via judicial i porta a fiscalia les gravacions amb què, considera, van desobeir l’ordre del Suprem
El partit també estudia si van cometre perjuri a l’hora d’acatar la Constitució
El líder del PP, Pablo Casado, s’ha apuntat a l’estratègia de fer soroll després que ahir el màxim representant de Ciutadans, Albert Rivera, se li avancés al Congrés dels Diputats reclamant duresa contra els independentistes que acataven la Constitució fent esment als seus ideals republicans o al referèndum de l’1-O.
Tant és així que Casado ha obert un nou front judicial, ara per les imatges gravades en vídeo per Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, que, segons el dirigent popular, suposarien un delicte de desobediència perquè haurien incomplit les ordres del Tribunal Suprem, que els impedia expressament comunicar-se de manera pública durant la seva assistència al Congrés dels Diputats per recollir les acreditacions i participar en la sessió constitutiva. Així ho va explicar el dirigent popular en la seva visita ahir a Barcelona acompanyat dels candidats a les municipals i les europees, Josep Bou i Dolors Monterrat, respectivament. En la denúncia registrada ahir també s’indica la possibilitat d’haver comès un delicte d’ultratge a Espanya i les seves institucions.
La via judicial, però, podria no quedar aquí. El PP també considera que els diputats en presó preventiva “no ho són de ple dret” perquè la fórmula que van fer servir “desborda l’imperatiu legal” que sí que preveu la llei. Encara més, segons el líder dels populars, els diputats que van transgredir la norma podrien haver comès perjuri, un jurament en fals o de forma ofensiva, motiu pel qual el partit ha decidit traslladar-ho als seus serveis jurídics perquè ho analitzin.
Aquestes mesures judicials es complementen amb els escrits registrats a la mesa del Congrés dels Diputats sol·licitant que s’estudiïn i s’investiguin precisament les diverses fórmules d’acatament de la carta magna que es van fer servir al llarg de la sessió constitutiva i no únicament les que van emprar els diputats independentistes. Paral·lelament un segon escrit a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, també reclama una reforma del reglament de la cambra baixa per fixar i concretar la fórmula d’acatament. Casado considera que la sentència del TC de 1990 que deixava sense cotilles la fórmula de l’acatament després que els diputats d’Herri Batasuna incorporessin per primera vegada l’imperatiu legal, no es pot aplicar en aquest cas en què les frases expressades tenen més a veure amb “la injúria”, “l’escarni”, “l’ofensa” i la “humiliació” a la Constitució.
LES FRASES
Bou es reivindica com a empresari per guanyar BCN
El candidat municipal del PP a Barcelona, Josep Bou, sempre que pot recorda el seu perfil d’empresari que sap perfectament què suposa aixecar cada dia la persiana del negoci. Ahir en aquesta enèsima reivindicació va posar el focus en el capital humà perquè el negoci tiri endavant. “És la part més important”, va assegurar el candidat sense fer esment que el partit que representa és autor de la reforma laboral més denunciada pels sindicats. Bou, però, va acusar ahir la candidata dels comuns, Ada Colau, de no treballar ni a favor dels emprenedors ni dels empresaris. Bou va estar acompanyat de la també candidata, però al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, que va dirigir les seves crítiques cap al candidat socialista Josep Borrell. “No està legitimat per representar i defensar Espanya”, va etzibar després d’acusar-lo d’“utilitzar el Ministeri per a la seva campanya electoral”. Montserrat també va demanar a Borrell que doni explicacions a tots els ciutadans sobre el cas de l’exambaixador d’Espanya a Veneçuela, Raúl Morodo, investigat per la fiscalia per blanquejar diners.