Política

Històric triomf d’ERC a Blanes empatat amb el PSC i En Comú Podem

Àngel Canosa supera Mario Ros per 19 vots i els republicans tenen a l’abast arrabassar el poder a CiU i el PSC

Cinc de les deu llistes queden fora del ple

Gairebé com si d’un gol en temps afegit es tractés, Blanes va viure un gir històric en la política municipal. Després que CiU i el PSC s’haguessin alternat la victòria (i l’alcaldia) des del 1979, ERC va superar ahir per només 19 vots el PSC. El cap de llista, Àngel Canosa, té a l’abast la possibilitat d’esdevenir el nou alcalde en el ple de constitució del nou Ajuntament del pròxim dissabte 15 de juny.

El 100% de l’escrutini es va conèixer a les 23 h i 37 minuts de la nit. Ja feia estona que ERC i el PSC es disputaven el triomf de manera molt ajustada, amb En Comú Podem un pèl al darrere. Al final, l’impacte de la notícia va ser espectacular: ERC, 3.268 vots; PSC, 3.249; Blanes En Comú Podem, 2.951. Els altres dos partits que també seran al ple són Junts per Blanes (2.265 vots) i Ciutadans (2.017). Tots dos tindran tres regidors. Ciutadans puja (de 2 a 3 edils), però Junts baixa (de 4 a 3).

El candidat més votat, Àngel Canosa (ERC), va expressar la seva satisfacció en una primera valoració, pels volts de 2/4 d’1 de la matinada, per al programa especial organitzat per l’Ajuntament i Ràdio Blanes. Acabava de felicitar el candidat socialista, Mario Ros, i va dir que ara és el moment de parlar amb les altres formacions. Ros, l’alcalde des de fa un any i mig, va dir que està disposat a parlar amb tothom pel bé de Blanes.

Fa quatre anys ja hi va haver un triple empat, però en aquella ocasió entre el PSC, ICV-EUiA-Pirates i CiU, i Canosa l’havia vist de molt lluny –2 regidors de 21–. Ahir la formació presidida per Oriol Junqueras va obtenir un dels grans èxits del país empatant amb el PSC i amb Blanes En Comú Podem. Aquests últims no van derrocar els socialistes i en nombre de vots van retrocedir al tercer lloc. En el mateix programa especial, Urgell va acceptar amb esportivitat el resultat.

Adeu al PP i a la CUP

L’augment de la participació –un 58,64% del cens, quatre punts més que el 2015– ha deixat fora del ple la meitat de les deu candidatures que es van presentar: la CUP, el PP, Agrupació Participativa Blanes (APB), Vox i Unidos Sí. La CUP tenia dos regidors i ahir, amb el 4,82% dels vots, va quedar fora del ple. Després de sis mandats en el ple –des del 1995–, el PP es va acomiadar del consistori. Els populars havien arribat a tenir tres regidors el 2011 i l’11,94% dels sufragis.

LES FRASES

Som els més votats, però no tenim totes les solucions. Blanes ha donat molt suport a tres forces
Àngel Canosa
cap de llista d’erc
No hem guanyat les eleccions per molt poc. Sona estrany, però hem quedat segons
Mario Ros
CAP DE LLISTA DEl Psc
Hi ha moltes eleccions en poc temps i afers del país han afectat. Felicito tot el meu equip
Jordi Urgell
CAP de llista de Blanes en comú podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia