Iglesias evita l’autocrítica i vincula el declivi de Podem a la falta de lideratges
El líder de la formació morada diu que els resultats de les estatals van ser millors que els de les autonòmiques i locals
Insisteix en un govern de coalició amb el PSOE
Lluny de l’autocrítica, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va defensar la seva gestió i va carregar als territoris la responsabilitat de la pèrdua de suports electorals. Va arribar a la reunió del consell ciutadà estatal –màxim òrgan de govern entre assemblees– amb el full de ruta que va presentar després de les eleccions estatals del 26-A intacte i va aprofitar la intervenció inicial per tallar de soca-rel qualsevol intent de crítica dels dirigents territorials, en previsió que algun d’ells volgués demanar comptes a la direcció pel declivi.
Iglesias va definir com a “molt dolents i decebedors” els resultats de les autonòmiques i municipals del 26-M i els va contraposar amb els del 28-A. Va dir que els resultats de les estatals –va perdre 29 diputats– van ser “molt per sobre del que es podia esperar”. “Hi ha hagut un retrocés més que notable. Els resultats [de les autonòmiques i municipals] són dolents i decebedors”, va dir Iglesias. Crida l’atenció, va afegir, que “s’hagin produït només un mes després de les generals, en les quals no vam arribar a la baixa. Vam anar de baix a dalt.” La direcció de Podem basa aquesta reflexió en el fet que en els territoris on hi va haver autonòmiques van obtenir poc més de 1,6 milions el 28-A; un mes després, 670.000.
El dirigent de Podem va atribuir aquest mal rendiment general a la falta de lideratges territorials. Només va salvar els resultats de José María González, Kichi, a Cadis, o els d’Ada Colau a Barcelona. Segons la seva opinió, l’organització ha de posar-se a treballar per abordar les “dificultats” que té per convertir-se en un referent territorial. Un altre dels problemes a què va fer al·lusió Iglesias i que ja va voler debatre l’any passat quan va demanar sense èxit que el nom de Podem figurés a totes les paperetes, és la diferent nomenclatura amb què concorre en els diferents territoris.
En la reunió del consell, Iglesias també va defensar, davant el sector del partit que s’oposa a entrar en el govern amb Pedro Sánchez, la necessitat de fer-ho, tot i els riscos que comporta governar amb un soci que té més suports electorals. “Les polítiques es canvien des del govern”, perquè les polítiques programàtiques són paper mullat, va dir. En un missatge tant en clau interna com externa, va mantenir que la seva aposta per una coalició amb el PSOE és inalterable i considera que, tot i la pèrdua de suports de Podem, amb els seus 42 diputats s’han guanyat el “prestigi de ser imprescindibles” perquè hi hagi un canvi progressista.
Errejón desapareix
Després d’haver avançat la sortida de Pablo Echenique de la secretaria d’organització de Podem per reforçar la secretaria d’acció, i que el substituirà en el càrrec el canari Alberto Rodríguez, la formació morada va culminar ahir la remodelació de la seva executiva, que amplia de 15 a 18 membres. Aquesta recomposició, la més gran feta fins ara d’aquest òrgan de direcció, s’ha dut a terme sense que hi hagi hagut una nova assemblea ciutadana. El líder de Podem va dur els canvis a la reunió del consell ciutadà estatal, que va avalar-los amb 42 vots a favor, cap en contra i 6 abstencions. Íñigo Errejón desapareix com a secretari d’anàlisi estratègica i canvi polític. També surten Auxiliadora Honorato i Pablo Bustinduy. A més d’Alberto Rodríguez, s’incorporen a l’executiva la diputada Ione Belarra; el líder de Podem a Castella i Lleó, Pablo Fernández, així com l’exdiputada Ana Marcello i el secretari general del grup d’Unides Podem, Txema Guijarro. La número dos del partit, Irene Montero –parella d’Iglesias–, continuarà sent la portaveu parlamentària, mentre que Noelia Vera serà la portaveu en solitari de la formació.