Política

El Tribunal Suprem rebutja deixar en llibertat els presos polítics abans de dictar la sentència

Els magistrats no veuen “raons sobrevingudes” i argumenten que cal assegurar que el procés judicial culmini

Accepta el trasllat a Catalunya perquè “no existeix cap obstacle per fer-lo efectiu”

El Tribunal Suprem ha rebutjar deixar en llibertat els presos abans que es dicti sentència. En acabar el judici, tots ells -a excepció d’Oriol Junqueras i Raül Romeva- van sol·licitar que els deixessin lliures fins conèixer la decisió del tribunal. El Suprem, però, creu que no hi ha “raons sobrevingudes” per aixecar la mesura cautelar i argumenta, a més, “la necessitat de salvaguardar” que tot el procés culmini un cop el judici ha quedat vist per a sentència.

El Suprem també ha donat llum verd al trasllat dels presos a Catalunya, tal com explica aquest divendres El Punt Avui. En un ofici, ha comunicat a Institucions Penitenciaries que no està prevista la pràctica de més actes processals que requereixi la presència dels acusats i que, per tant, “no existeix cap obstacle” a fer efectiva la petició. Institucions Penitenciàries havia informat al Suprem el dimarts passat que havia rebut la petició dels nou presos de tornar a Catalunya. La sala pren la decisió després de comunicar que denega la llibertat dels acusats abans que es dicti sentència. Al final del judici, tots ells –a excepció de Junqueras i Romeva- havien sol·licitat poder esperar la sentència en llibertat.

Sobre el dictamen del grup de treball de l’ONU sobre detencions arbitràries que demanava l’alliberament de Sànchez, Cuixart i Junqueras, diu que “no és vinculant” tot i reconèixer “la influència” d’aquests organismes. I es recolza en arguments de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat per sostenir-ho. “No falten al dictamen afirmacions extravagants, faltes de tota lògica i d’impossible encaix en el nostre sistema processal”, escriuen sobre el grup de treball. Després d’aquesta resolució, els presos estan ara a l’espera que el Suprem doni llum verda per al retorn a presons catalanes on hauran d’esperar fins que es dicti sentència, previsiblement a la tardor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.