Sánchez tria el 22 de juliol amb el pla B d’urnes el 10-N
Es dona 20 dies per tenir el suport que no ha assolit en dos mesos
Iglesias augura la investidura fallida i manté el no si no hi ha coalició
Rivera plantarà el president de nou
Lastra sondejarà ERC i JxCat
El convenciment de Pedro Sánchez és que el bloqueig del qual se sent víctima no resistirà la fixació d’una data límit i ahir va fixar el dia que l’ha de portar a la investidura i que pot ser la casella de sortida per a la repetició de les eleccions. Després d’una conversa telefònica amb Meritxell Batet, presidenta del Congrés, Sánchez va evidenciar que té al cap el pla B de les noves eleccions: la data triada és el dilluns 22 de juliol a les dotze per al discurs de presidenciable i el dimarts 23 per ser votat o rebutjat, una opció que enviaria la repetició electoral al 10 de novembre.
Si el gener del 2016 Felip VI tenia amb Mariano Rajoy la figura del candidat que li declina la investidura sent el més votat, amb Sánchez el rei té un president que agafa l’encàrrec i es llança a la investidura sense suports. En els 65 dies transcorreguts des de les eleccions del 28 d’abril, ha lligat el vot del PSOE i de José María Mazón, del Partit Regionalista de Cantàbria de Miguel Ángel Revilla. Ras i curt: 124 vots, lluny dels 176 de la majoria absoluta.
25 de juliol: tenir més sís
Sánchez ja sap que el 23 de juliol no serà investit perquè necessita una majoria absoluta que no té. Quan el Congrés reobri el dijous 25 –passat el termini de les 48 hores– per a una segona votació, llavors Sánchez en tindria prou amb més sís que nos. La combinació de la majoria simple seria factible amb el vot a favor dels 42 d’Unides Podem (165) –172 si hi suma el PRC i els sis del PNB– i l’abstenció dels 15 d’ERC. El vot dels diputats presos de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull comptarà com a abstenció per efecte de la suspensió i sense que ells premin el botó, però ja han dit per carta a la direcció que aposten per abstenir-se en ple debat obert a les files dels de Laura Borràs i Míriam Nogueras.
Evitar eleccions en pont
Tot i que Batet va negar haver parlat amb Sánchez de l’escenari de repetició electoral, el cert és que a La Moncloa ha pesat molt a l’hora de fixar la data del juliol. Perquè les eleccions caiguessin en diumenge la votació d’investidura –a partir de la qual compten els dos mesos preceptius abans de passar els 47 dies fins a la nova cita amb les urnes– havia de ser un dimarts, i votar el 16 de juliol obria el risc d’unes eleccions el 3 de novembre, en ple pont i amb un tancament de campanya insòlit el dia de Tots Sants. Solució: donar-se ara vint dies més per cuinar el desgast dels vots en contra fins al 23 de juliol i enviar les urnes al 10 de novembre. El 23 de setembre seria l’últim dia per evitar repetir les eleccions el 10-N.
“Dos mesos perduts”
El ple d’investidura arribarà quan hagin passat 85 dies des del 28 d’abril i amb el repte per a Sánchez d’obtenir en 20 dies el suport que no ha assolit en 65. Tot i que el president obrirà una nova roda de contactes la setmana que ve, la dreta li diu que miri ja a l’esquerra. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ni tan sols anirà a la cita a La Moncloa. “No tinc res més a parlar de les tres vegades que ja he parlat amb ell. Que deixi de marejar la perdiu i que es posi en marxa amb els seus socis de Podem i els nacionalistes”, avisa Rivera. Qui sí que hi anirà “per obligació” és el president del PP, Pablo Casado, que sospita que Sánchez vol “forçar noves eleccions” i, tot i que no li fa “por”, és una “tremenda irresponsabilitat”. “Maig i juny han estat dos mesos perduts per als espanyols perquè Sánchez, en el seu propi laberint, ha demostrat que no hi ha vent favorable per a qui no sap on va”, va sentenciar Casado.
A l’esquerra, Sánchez hi té un Pablo Iglesias que manté el seu vot en contra si no es fa un govern de coalició que el PSOE rebaixa a “govern de cooperació” per dir a Unides Podem que no hi haurà ministres per a ells ni per al líder. “Sánchez camina cap a una investidura fallida sense negociar res amb ningú per pressionar Cs”, lamenta Irene Montero. En el cas d’ERC i JxCat, no serà Sánchez qui baixi a la negociació: sondejar el vot independentista ho delega en la portaveu del PSOE Adriana Lastra.