Política

JOSEP MARIA BAGOT

ALCALDE DE RIELLS I VIABREA (ERC)

“No és obrir equipaments sinó què s’hi fa”

“Si ens ha votat més gent és perquè han estat contents”

“De vegades els Mossos triguen i els vigilants queden exposats perquè no saben quedar impassibles”

Josep Maria Bagot (Sant Feliu de Buixalleu, 1967) és l’alcalde de Riells i Viabrea des del desembre del 2012, a partir d’una moció de censura. Ja ho havia estat del 2007 al 2011. A tocar del Vallès Oriental, el poble té 4.150 habitants, i Bagot hi continuarà com a batlle fins al 2023. ERC ha obtingut set edils d’onze (i el 47,73% dels sufragis). L’alcalde, graduat en ciències polítiques i de l’administració pública (Universitat Internacional de Catalunya), també és el president comarcal d’ERC i diputat provincial, ara en l’equip de govern.

Per què han guanyat per majoria absoluta (set regidors d’onze, un més que el 2015)?
Sempre hi ha una suma de factors. Mai no hi ha un sol factor. El que tothom diria és que si ens ha votat més gent és que han estat contents.
De què està orgullós?
Estem especialment orgullosos del funcionament, perquè ha estat en aquest mandat que s’ha posat en funcionament la casa de cultura, que s’havia inaugurat tres mesos abans de les eleccions.
Ara s’hi fan coses?
Se n’hi fan moltes. També hem donat sortida a moltes inquietuds juvenils, com ara un rocòdrom, un parc de patinatge. I hem fet un camp de futbol nou i una biblioteca.
La gent ha vist que s’avançava?
Sí, que s’avança, però de vegades no és amb elements físics. La casa de cultura ja hi era, però ara està en funcionament, s’hi ofereixen coses. I la biblioteca, igual. No és obrir la biblioteca o altres equipaments, sinó què s’hi fa. I llavors hem incrementat força les activitats de tot tipus, hem potenciat força la festa major, el carnestoltes, que és de referència a la zona.
Vostès tenen vigilants municipals i, en cas de necessitat, van a Breda a ajudar, i viceversa. Això no agrada a Interior. Com està la qüestió?
Demanem que, de forma legalitzada, els vigilants dels dos municipis puguin col·laborar conjuntament. I una altra cosa que volem és que facilitin el pas del cos de vigilants al cos de policies. Aquests dos elements són molt importants per a nosaltres.
Quants vigilants tenen?
La plantilla és de set, tot i que ara temporalment som sis. Cobrim les hores, però els vigilants tenen les competències que tenen. Si volem que passin a policies és perquè tinguin més competències. Per incrementar la seguretat, que això interessa tothom. Si tens un cos de policia, ja hi ha d’haver un mínim de nou agents. Això és una despesa afegida. Per què ho demanem? Perquè es vol incrementar la seguretat […] Si apliquéssim el sentit comú, s’hauria de fer.
Encara ho fan, això de col·laborar amb els vigilants de Breda al poble veí?
Sí, encara ho fem perquè, per damunt de tot, hi ha la seguretat del mateix vigilant.
Quan hi ha risc elevat, hi col·labora el vigilant del poble del costat, doncs?
Nosaltres, com a base, agafem la seguretat del vigilant, però també la seguretat de les persones. En un accident de trànsit a la carretera, hi anem a col·laborar amb les persones accidentades, fins que arribin els Mossos d’Esquadra, perquè una altra demanda que fem és que falten mossos.
Queden molt lluny, els Mossos?
Sí, hi ha aquesta mancança. Sant Celoni és un altre partit judicial i ja no poden venir. Estan a 10 minuts. Depenem de Santa Coloma i hi estem a 30.
Triguen massa?
De vegades els Mossos triguen a venir i els vigilants s’exposen. Ells, com a éssers humans, no poden quedar impassibles. No en saben, com és lògic, i posen en risc la seva figura. També demanem la legalització de les pistoles Tasser per als vigilants perquè no porten pistoles de foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.