Política

Buch diu al TSJC que només va signar un decret d’alcaldia a favor de l’1-O abans de ser suspès pel TC

El conseller d’Interior i exalcalde de Premià de Mar assegura que després ja no va donar cap instrucció ni va ordenar obrir locals municipals per facilitar les votacions.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat aquest dimarts al matí davant de la magistrada instructora del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que després que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués el decret de convocatòria de l’1-O ell ja no va fer cap altre actuació com alcalde de Premià de Mar.

Així, només va signar, abans de la suspensió, un decret de suport polític al referèndum. També ha negat que ordenés obrir locals municipals per facilitar les votacions.

En la seva declaració com a investigat al novembre, Buch ja va dir que no va rebre cap requeriment ni avís del Tribunal Constitucional, i que només va ser després del tercer correu, el 13 de setembre, quan tots els ajuntaments de Catalunya van rebre una notificació de la delegació del govern espanyol a Catalunya on s’informava els consistoris que la llei del referèndum havia estat suspesa pel TC i que hi havia actuacions judicials en curs.

El tribunal va estimar parcialment a l’abril un recurs d’apel·lació de fiscalia i va reobrir la causa, que havia estat arxivada pel que fa a la seva actuació com a president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), i també per a l’exalcaldessa de Vilanova i la Geltrú i expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras.

La sala civil i penal constatava aleshores que hi ha unes diligències d’investigació de fiscalia que sostenen que Buch hauria signat un decret mostrant el seu suport al referèndum i hauria ofert locals que poguessin ser utilitzats com a centres de votació.

El TSJC havia arxivat al gener la causa Buch i Lloveras per promoure l’1-O entre els alcaldes, en concret per tres correus electrònics que van enviar com a dirigents municipalistes entre el 6 i el 12 de setembre del 2017 als alcaldes catalans, instant-los a col·laborar amb l’organització del referèndum, després que el Parlament aprovés les lleis del referèndum i de desconnexió i que el Govern signés el decret de convocatòria de l’1-O.

Tots aquests preceptes legals van ser suspesos pel TC i es va advertir moltes autoritats públiques, inclosos els alcaldes, que no fessin cap pas per tirar endavant el referèndum. Les notificacions van arribar a l’ajuntament de Vilanova i Premià el 12 de setembre. Buch i Lloveras van declarar al novembre al TSJC i a principis d’any es va arxivar la causa que posteriorment es va reobrir parcialment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.