Sánchez i Iglesias s’enroquen
El líder de Podem obté l’aval de les bases per a un govern de coalició amb el PSOE amb ell de vicepresident
El president veu en el dirigent morat un “escull” per al pacte i el veta a l’executiu per les diferències amb Catalunya
Retret a Iglesias que “no defensa la democràcia espanyola”
Gairebé tres de cada quatre dels inscrits de Podem que han participat en la consulta convocada pel partit per decidir sobre la investidura de Pedro Sánchez s’han decantat per l’opció de donar suport a un govern de “coalició integral” –de programes i equips– amb el PSOE i “sense vets” al seu líder, Pablo Iglesias.
Segons les dades facilitades per Podem, dels 138.488 vots emesos en la consulta, que va començar divendres i va acabar ahir al migdia, el 70% han aprovat aquesta fórmula de govern amb els socialistes. L’altra opció, descartada per la militància, preveia un suport a un govern monocolor del PSOE, ja sigui mitjançant un vot favorable o una abstenció en la investidura de Sánchez.
La decisió de les bases suposa un aval a les tesis d’Iglesias, secretari general de Podem, que, des d’un primer moment, va defensar la necessitat que membres del partit, començant per ell mateix, tinguessin un lloc en el Consell de Ministres.
La presa de posició de la militància podemita es va fer pública hores després que Sánchez admetés en públic que, precisament, l’entrada del líder de Podem en un futur govern de coalició representa “el principal escull” per a l’acord, sobretot per les “divergències” fonamentals que mantenen tots dos en temes d’estat com ara Catalunya. Després de la reunió de l’executiva federal del PSOE, en què Sánchez va explicar als seus companys les exigències que li hauria plantejat Iglesias –entrar a l’executiu com a vicepresident de l’àrea “social” i cedir a Podem els ministeris d’Hisenda, Treball, l’àrea de Seguretat Social i la Comunicació del govern–, Sánchez va reiterar en una entrevista a La Sexta que “no es donen les condicions perquè el senyor Iglesias sigui membre” del seu futur govern.
“Jo necessito un vicepresident que defensi la democràcia espanyola”, cosa que, al seu parer, Iglesias no fa quan sosté que a Espanya hi ha “presos polítics”. “Què vol dir? Que es persegueix les persones per les seves idees polítiques?”, es va preguntar el president en funcions.
Sánchez va advertir també que si la setmana vinent fracassa la seva investidura perquè Unides Podem vota no o s’absté, no li tornarà a oferir l’entrada de membres d’aquesta coalició –de perfil tècnic i no de marcat perfil polític com el mateix Iglesias– a l’executiu. “Després no hi haurà cap oferta”, va sentenciar.
Les paraules de Sánchez van provocar indignació en el cercle dirigent de Podem. En un missatge a Twitter, la número dos del partit, Irene Montero, li va exigir una “rectificació” per haver dit que Iglesias no defensa la democràcia. “No tot val, i menys entre forces polítiques que aspiren a governar juntes i, per tant, a respectar-se i a entendre’s.”
També Pablo Echenique, secretari d’organització de Podem, denunciava la porta tancada al líder de la formació: “És obvi que vetar Pablo Iglesias és vetar-nos a tots. És vetar Unides Podem, tots els seus dirigents i els seus 3,7 milions de votants. Igual que vetar Pedro Sánchez seria exactament el mateix que vetar el PSOE.”
Tot i l’intercanvi de dards, el líder socialista va confirmar que, abans de dilluns, quan ha de començar el debat d’investidura, trucarà tant a Iglesias com als líders del PP, Pablo Casado, i Ciutadans, Albert Rivera, perquè vol seguir apel·lant “a la responsabilitat de tothom” perquè permetin que “almenys governi la llista més votada” i evitin que el país es bloquegi.
“Per Espanya”
A les formacions de la dreta, que tant l’acusen de pactar amb els independentistes, els va recordar que si, precisament, ells s’abstinguessin, el vot dels separatistes seria “zero, no tindria valor”. “No estic dient que m’aplaudeixin; només que s’abstinguin per Espanya, aquest país que diuen que estimen tant”, hi va afegir.
El president del govern en funcions es va mostrar convençut que si la ciutadania “es veiés abocada, a causa del bloqueig” de les altres forces polítiques, a unes noves eleccions legislatives, tornaria a participar-hi.
Sánchez també es va referir la situació creada ahir a La Rioja, on Podem va impedir la investidura de la candidata socialista al govern regional, Concha Andreu. “Em sembla fortíssim, perquè són 24 anys de govern del PP, i l’únic que se li demana a la diputada d’Unides Podem és que, almenys, faciliti aquest canvi.” Ara s’obre un termini de dos mesos perquè Andreu busqui la confiança del Parlament regional per a una nova votació. Si no ho aconsegueix, la cambra es dissoldrà automàticament i s’hauran de convocar noves eleccions autonòmiques.
LES FRASES
LA XIFRA
Borrell tindrà també la nacionalitat argentina
RedaccióEl ministre d’Afers Estrangers en funcions, Josep Borrell, tenia previst adquirir ahir la nacionalitat argentina –condició a la qual pot accedir ja que el seu pare va néixer en aquest país, a Mendoza, fill d’emigrants catalans– i tindrà a partir de llavors doble nacionalitat. Borrell ho va anunciar dimecres a Madrid en un acte de la Fundació Euroamèrica en presència del rei. El cap de la diplomàcia espanyola i candidat designat per a alt representant de la UE per a la Política Exterior ha explicat que li ha semblat humanament oportú i interessant recuperar la nacionalitat que va tenir el seu pare abans de tornar a Espanya, on poc després esclataria la Guerra Civil.