Marchena, sobre la sentència de l’1-O: “Haig de guardar silenci”
El president de la Sala del Suprem que jutja els líders independentistes es nega a respondre a les preguntes sobre la causa durant una aparició pública en uns cursos d’estiu
El magistrat defensa que no es pugui dissoldre un partit pels delictes d’alguna agrupació local
El jutge del Tribunal Suprem (TS) espanyol Manuel Marchena ha afirmat que ha de “guardar silenci” sobre la sentència als líders polítics i socials independentistes, pendent de resolució després de la vista oral que va acabar el 12 de juny.
El president del tribunal que va jutjar l’1-O ha participat aquest dimarts en uns cursos d’estiu de la Universitat Complutense sobre Justícia i desenvolupament econòmic, a San Lorenzó de El Escorial. En un intercanvi d’opinions amb la premsa se li ha preguntat per la sentència, i ha estat quan ha asseverat que no en pot dir res. “
No puc convertir això en un intercanvi de pregunta-resposta sobre el que és aquesta sentència”, ha contestat a un dels interlocutors.
De moment no ha transcendit data sobre quan estarà redactada la sentència, tot i que s’augura que serà a la tardor.
Proposa que no es puguin dissoldre un partit per delictes locals
Durant la seva conferència, el president de la Sala Penal del Suprem ha proposat una reforma de la responsabilitat penal dels partits polítics per evitar que puguin ser dissolts en l’àmbit nacional per delictes comesos a alguna de les seves agrupacions.
“La corrupció en una determinada agrupació local d’un partit no pot deixar sense referència política a tots aquells ciutadans que a altres parts del territori nacional se sentin identificats amb aquesta opció”, ha dit.
El magistrat ha assegurat que no veu obstacles constitucionals a la reforma del Codi Penal de 2012 que va ampliar als partits polítics la responsabilitat penal de les persones jurídiques que ja estava reconeguda per a les empreses.
No obstant, ha afegit que tenint en compte que la Constitució reconeix que els partits polítics són l’instrument per a l’expressió de la voluntat popular “cal reformar les penes”.
Segons ell, aquesta reforma ha de buscar “evitar la dissolució, l’administració judicial o inclús la suspensió del partit polític i cal anar cap a una proposta dogmàtica que redefineixi el sentit formal de la persona jurídica i permeti compartimentar els focus polítics de decisió”.
Marchena ha recordat que la introducció de l’articile 31 bis de la responsabilitat penal dels partits com a persones jurídiques inicialment no estava prevista i ja va “suscitar dubtes i controvèrsia” el 2012.