Els ‘tories’ aposten per Johnson
S’imposa amb dues terceres parts dels vots a les primàries conservadores
Avui es convertirà en primer ministre
Reitera la promesa de treure el país de la Unió Europea el 31 d’octubre
El Partit Conservador ha decidit apostar per Boris Johnson per posar fi a les divisions internes i per fer sortir el país de la crisi en què es troba per culpa del Brexit. L’exalcalde de Londres es va imposar amb el 66% dels vots a Jeremy Hunt en les primàries conservadores. Es va convertir en nou líder conservador i avui agafarà el relleu a Theresa May com a primer ministre.
Johnson arriba al poder amb la promesa de treure el país de la UE el pròxim 31 d’octubre amb acord o sense. Ahir, en el discurs d’acceptació com a nou líder tory, va prometre “portar a terme el Brexit, unir el país, i derrotar Jeremy Corbyn”, el líder de l’oposició laborista.
“Omplirem d’energia el país, implementarem el Brexit el 31 d’octubre i aprofitarem les oportunitats que això comporti amb un nou esperit de creure que podem fer les coses”, va expressar. “Tornarem a creure en nosaltres mateixos i, com un gegant adormit, ens aixecarem i trencarem les cordes del dubte i la negativitat”, va afirmar Johnson amb el seu habitual llenguatge pompós i enrevessat.
La victòria va ser rebuda com l’única sortida possible per al Partit Conservador. “Si no sortim de la UE, el Partit del Brexit [de Nigel Farage] se’ns menjarà vius”, va confessar ahir Iain Duncan Smith, exlíder conservador i un dels noms que formarà part del gabinet de Johnson.
Els ultranacionalistes antieuropeus de Farage es van imposar a les eleccions europees de maig quedant-se amb bona part del vot conservador amb el missatge inequívoc de fer sortir el país de la UE. I amenacen amb presentar-se a les generals. “L’ànim general és molt optimista i aquells que s’oposen [a Johnson] s’esvairan molt aviat”, va afegir Smith, visiblement content.
En contraposició, ahir hi va haver més dimissions al govern en rebuig a Johnson. La secretària d’Estat d’Educació, Anne Milton, va presentar la renúncia mitja hora abans que se sabés el resultat de les primàries en considerar que “el Regne Unit ha de sortir de la UE d’una manera responsable”. També el ministre de Justícia, David Gauke, va dimitir ahir, seguint les passes del titular de Finances, Phillip Hammond, convertit ara en principal detractor del Brexit dur.
De mica en mica tots els europeistes del govern es van apartant per deixar pas als euroescèptics, tot i que alguns proeuropeus com la ministra de Treball, Amber Rudd, s’han posat a la disposició del nou líder. S’espera, però, que el nou gabinet estigui integrat majoritàriament per brexiters.
Serà molt complicat que Johnson pugui posar fi a les divisions del seu partit, totalment trencat per culpa del Brexit, i també amb la divisió al Parlament, majoritàriament europeu.
Per poder portar a terme el Brexit haurà d’aconseguir un nou pacte amb la UE. Johnson ha donat per “mort” l’acord que May va negociar i ha promès tornar a Brussel·les i negociar-ne un de nou. L’estratègia de Johnson és amenaçar amb sortir sense acord si Brussel·les no accepta retirar la salvaguarda nord-irlandesa. Brussel·les ha obert les portes a Johnson, però recorda que l’acord que va signar May és l’únic possible.
El cap negociador europeu, Michel Barnier, va dir que estava esperant treballar amb Johnson “per ratificar l’acord de retirada [signat per May] i preparar una sortida ordenada”. Per la seva banda, el coordinador del Brexit al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, va confirmar que l’eurocambra mantindrà una reunió extraordinària avui per analitzar l’elecció de Johnson.
La futura presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, de visita a París, va felicitar Johnson, de la mateixa manera que el president francès, Emmanuel Macron, que va manifestar el seu desig de treballar amb el nou líder britànic. La cancellera alemanya, Angela Merkel, per la seva banda, va mantenir el seu to tranquil i pacient amb el Regne Unit, com ja va fer amb May, i va expressar el desig que Alemanya i el Regne Unit siguin aliats propers en un futur. Qui més content es va mostrar va ser el president dels EUA, Donald Trump, que va escriure a Twitter que Johnson “serà genial”.
Un to menys conciliador va fer servir Jeremy Corbyn al Regne Unit. El líder de l’oposició va treure mèrit a la victòria de Johnson i va recordar que només l’havien votat 100.000 militants del seu partit, que representen un 0,35% del total de la població. Johnson no té cap intenció de convocar eleccions fins que no implementi el Brexit perquè sap no les podria guanyar. Ahir, des del seu equip, van descartar eleccions fins al 2022, quan corresponen. Corbyn va deixar entreveure que plantejarà una moció de confiança contra Johnson, però no va dir quan. “Decidirem quan la interposarem, però serà una sorpresa per a tothom”, va afirmar un misteriós Corbyn. L’hauria de presentar abans de dijous, dia que tanca el Parlament per vacances, o esperar a setembre. Si la plantegés, molt possiblement els europeistes conservadors li donarien suport, però abans volen comprovar quina direcció agafa Johnson.
Escòcia demana un referèndum d’independència
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va expressar ahir la seva “profunda preocupació” per l’elecció de Boris Johnson, i va dir que valorarien si avançarien la nova consulta independentista. A final de maig, el govern va presentar la llei per a un segon referèndum, que debat el Parlament. Sturgeon ja havia avisat que l’arribada de Johnson amb la seva promesa del Brexit acceleraria el procés. “El meu missatge a Johnson o qualsevol polític que prengui la posició antidemocràtica de pensar que pot bloquejar la voluntat del poble escocès, és senzill: és legítim oposar-se a la independència, però no al dret legítim a decidir del poble escocès”, va avisar Sturgeon. Per la seva banda, el líder laborista escocès, Richard Leonard, va alertar que “Johnson representa una forma perillosa de nacionalisme anglès” i que “l’única cosa certa amb la seva elecció és que el futur de Gran Bretanya i Irlanda del Nord és ara més incert”. Ahir, Johnson va prometre unir el país al voltant de la seva figura.