L’economia espanyola frena però es manté davant de la de l’eurozona
Augmenta només un 0,5% el segon trimestre a causa de la caiguda de la inversió empresarial i la desacceleració del consum
El PIB català creix un 2%
El ritme de creixement de l’economia espanyola ha frenat al 0,5% en el segon trimestre (entre abril i juny), dues dècimes menys respecte a l’avenç del primer trimestre, a causa de la caiguda de la inversió empresarial i la desacceleració del consum, uns retrocessos compensats, en part, per la millora del sector exterior.
Tot i això, l’evolució de l’economia espanyola supera la de l’eurozona, que avança només un 0,2% en el segon trimestre, segons dades de l’oficina comunitària d’estadística, Eurostat. L’ocupació també s’ha alentit i ha crescut un 0,4%, tres dècimes menys que en el trimestre anterior, segons l’avanç de comptabilitat publicat ahir per l’Instituto Nacional de Estadística (INE). El consum de les llars continua sent el pilar de l’economia, tot i que l’augment registrat (0,3%) va ser una dècima inferior al del trimestre anterior. La inversió ha caigut un 0,2% com a conseqüència de la contracció del 2,5% de la inversió empresarial, mentre que la inversió en habitatge i construcció ha crescut un 1,3%. En contraposició a la desacceleració de la demanda interna (consum i inversió), la demanda externa ha mostrat més dinamisme, amb un creixement de les exportacions de l’1,8% i un avenç de les importacions de l’1%.
Per la seva banda, el PIB català creix un 2% en el segon trimestre, segons l’estimació d’avanç elaborada per l’Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.
Von der Leyen aborda amb Sánchez un pacte verd
RedaccióPedro Sánchez va rebre ahir a La Moncloa la nova presidenta de la Comissió Europea, l’alemanya Ursula von der Leyen, amb qui va debatre els reptes més immediats de la UE. Segons va explicar el govern espanyol en un comunicat, en la reunió es va parlar d’un pacte verd per fer front a l’emergència climàtica, l’avenç de l’Europa social per posar l’economia al servei de les persones, la reforma de la unió econòmica i monetària, i la necessitat de treballar per una Europa adaptada a l’era digital. La nova cap de la Comissió i el president en funcions també van abordar la immigració i el Brexit durant el dinar de treball que van mantenir, al qual va assistir també el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, elegit pels líders de la UE per dirigir la diplomàcia europea. Von der Leyen ha iniciat la seva primera gira per les capitals europees i, abans de Madrid, ha visitat ja París, Dublín, Varsòvia i Zagreb.