Pep Morella Murcia
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ D’ATENEUS DE CATALUNYA
Associacionisme positiu
Si avui i ara hagués d’escriure sobre la meva visió de país pel que fa a l’associacionisme, sense cap mena de dubte cauria en el desencís i tindria una davallada creativa que em faria plantejar què estem fem, per què i per a qui ho fem. Però no em vull deixar portar pel pessimisme que corre pels carrers, vull seguir creient en el que faig i en el que podem fer des de la Federació d’Ateneus de Catalunya per millorar el dia a dia de les nostres entitats.
Som una societat que des de sempre ha mostrat tenir fal·lera per agremiar-se. Ens agrada compartir vivències i plantejar reptes. Tenim la voluntat de crear i transmetre les nostres tradicions, el nostre patrimoni i els nostres valors culturals que neixen a partir d’experiències col·lectives.
Sovint penso que no sabem actuar de forma individual; fem penyes, colles, caus, equips, qualsevol agrupament és bo per trobar-nos i gaudir d’estar amb la gent. I el més important d’aquest desig de trobar-se és tota la riquesa que es comparteix i que apodera la societat fent-la més plural, democràtica i participativa.
Els ateneus catalans som aglutinadors de totes aquestes inquietuds. Amb un gran respecte per la nostra història volem ser els transmissors a les següents generacions de tot aquest patrimoni cultural immaterial. Ara toca reinventar-se, adaptar-se, incorporar les noves tecnologies i saber comunicar el que fem.
Som creadors d’idees i d’innovació social, un contrapès necessari i independent de l’administració. És molt important que donem valor al que som i que creiem en el que fem per augmentar la nostra autoestima, malgrat la situació política actual que ens genera neguit i inseguretat.
Necessiten una administració forta i que defensi els interessos de la ciutadania, tant se val de quin color polític sigui el o la que està al capdavant, necessitem conèixer les polítiques culturals i amb quins recursos compten. Amb els pressupostos prorrogats les entitats han de fer mans i mànigues per complir amb la seva finalitat fundacional i quadrar els comptes sense saber si hi haurà subvenció ni quan arribarà.
En el món associatiu estem avesats a fer grans projectes amb pocs mitjans, perquè ho fem perquè volem fer-ho, per això posem el temps, la voluntarietat i sobretot l’ànima perquè sigui un èxit.
Hem de veure el futur amb esperança, el moviment associatiu sempre ha estat optimista i valent, altrament no hi hauria, només en l’àmbit de la cultura, més de 30.000 associacions escampades per tot el nostre país. Ara és el moment de fer punta al llapis i treure aquesta creativitat que portem dins.
El moviment associatiu i l’administració, principalment la local, ha de ser capaç de marcar estratègies per treballar plegats amb l’objectiu de millorar la vida cultural del municipi. Ara no és el moment de veure qui té el logotip més gran, ni de contraprogramar activitats a preu rebaixat, sinó de saber què vol la població i de veure qui pot donar una millor resposta i, sobretot, que sigui accessible per a tothom. Amb aquest objectiu la Federació d’Ateneus ha creat el programa de beques Tots hi tenim lloc, per oferir a les entitats recursos econòmics per facilitar l’accés per poder participar de la vida associativa del seu ateneu amb total normalitat.
Tot i que ja hi ha poblacions que han començat a treballar conjuntament amb les administracions encara són moltes les entitats a les quals se’ls posen bastons a les rodes. Tots hauríem de tenir la voluntat de crear sinergies per aconseguir una mateixa finalitat.
Us imagineu què podríem ser capaços de fer si l’administració i les entitats caminéssim junts i amb un projecte en comú? Doncs fem-ho!