L’‘Open Arms’ resisteix davant la inacció dels governs i la UE
L’ONG catalana rescata 39 persones més, que s’afegeixen a les 121 que ja eren a bord
Mentre la UE mira cap a una altra banda, Itàlia, l’Estat espanyol i Malta no permeten el desembarcament als refugiats
A Open Arms ho tenen clar: “Cap polític evitarà que protegim la vida humana al mar.” Ho va recordar ahir el seu fundador, Òscar Camps, en la roda de premsa que va fer l’ONG catalana des de l’aeroport de Lampedusa, a Sicília. L’acompanyava el president d’Open Arms Itàlia, Riccardo Gatti; l’actor Richard Gere, i Gabriele Rubini, xef, fotògraf i activista italià, conegut pels seus pronunciaments polítics sense pèls a la llengua en contra del govern grillinoleghista.
Van comparèixer per explicar que la situació a bord de la nau, que va començar el seu periple el dia 1 d’agost, és insostenible. La nit de divendres a dissabte van rescatar 39 persones més, que s’afegeixen a les 121 d’altres salvaments anteriors, que avui ja farà deu dies que estan amuntegades a la coberta de la nau. Alarm Phone, el projecte que s’encarrega de vigilar i donar l’alarma quan hi ha refugiats en dificultats al mig del mar, va llançar l’SOS: hi havia una nau a la deriva en aigües de Malta.
Segons el president d’Open Arms Itàlia, quan hi van arribar van veure que les condicions de la barca eren estables. Van avisar les autoritats de Malta, que els van dir que s’esperessin i que hi enviarien una llanxa per recollir-los. Al cap de poca estona, però, l’embarcació va començar a omplir-se d’aigua. La vida de les persones a bord estava en perill i van decidir embarcar-les. I sort d’Open Arms, ja que la llanxa de salvament de la guàrdia de costes maltesa no hi va arribar fins a les sis de la matinada. A aquella hora, la barcassa ja estaria al fons del mar. I els 39 ocupants, també.
Quan va arribar la llanxa de la guàrdia de costes, va voler recollir només els rescatats aquella nit, perquè eren en aigües territorials de Malta; de la resta, no se’n fan responsables. “Això va provocar que la situació degenerés”, va explicar Gatti. Les persones que feia nou dies i nou nits que estaven amuntegades a coberta, en veure’s rebutjades per la guàrdia de costes de Malta, van començar a desesperar-se. Són persones que han estat víctimes de tortures, violacions i privacions molt dures, i estan esgotades mentalment, emocionalment i físicament. Per això, Open Arms va comunicar què passava a les autoritats de Malta i els va demanar que aturessin el transbord fins que no poguessin fer-se càrrec dels altres nàufrags. Dels quals, de moment, ni Itàlia, ni l’Estat espanyol ni Malta en volen saber res.
La presència a bord de l’Open Arms de l’actor Richard Gere ha encès el focus d’interès de la premsa internacional. El que més ha impactat l’actor, que va dur provisions als nàufrags, són les històries de dolor i patiment de les dones a bord: la gran majoria han sobreviscut a violacions i vexacions inhumanes. Matteo Salvini li va respondre: “Que se’ls endugui a tots a Hollywood, si li fan tanta pena.”
Davant la inacció de la UE i la negativa dels estats a acollir els refugiats, l’ONG es prepara per al pitjor dels escenaris. El vaixell Astral va salpar del port de Badalona i es preveu que demà porti a l’Open Arms aliments i medecines per passar encara més dies al mar, entre la incertesa i la sensació d’abandonament.
LES FRASES
Vint anys de presó per haver salvat vides al mar?
Miguel Duarte té 25 anys, és de Portugal i va participar en diverses missions humanitàries de l’ONG alemanya Jugend. Itàlia l’acusa d’“afavorir la immigració clandestina” i per això li podrien caure vint anys de presó.
A Portugal, les mostres de suport són massives. El president de la República, el constitucionalista Marcelo Rebelo de Sousa, de centredreta, va expressar la seva solidaritat i va dir que “defensar la vida és una obligació d’acord amb la llei portuguesa; és estrany que no ho sigui en tots els altres països”.
El govern portuguès, de centreesquerra, ha ofert a l’activista Duarte “tota l’ajuda legal i diplomàtica”. La societat civil portuguesa també ha iniciat una campanya per donar-li suport, amb el lema Salvar vides no és cap delicte.
Filipe Marques, president de l’Associació de Magistrats Europeus per la Democràcia i les Llibertats (Medel), ha escrit una contundent carta al primer ministre italià, Giuseppe Conte. En aquesta missiva, critica durament el govern d’Itàlia i dona tot el seu suport a l’activista portuguès.