Política

La fiscalia alemanya accepta la denúncia contra Borrell

Veu indicis de delicte en els fets d’espionatge denunciats per la delegada de la Generalitat a Berlín, Marie Kapretz

La decisió obre el camí per investigar els seguiments

La Fiscalia General Federal d’Alemanya ha acceptat la denúncia contra Josep Borrell per espionatge que va ser presentada a finals de juliol per la delegada del govern català, Marie Kapretz.

Segons va avançar ahir a la nit Nació Digital, la fiscalia alemanya ha vist indicis de delicte en l’espionatge ordenat pel Ministeri d’Exteriors espanyol a les delegacions catalanes. L’acceptació de la denúncia és, doncs, el primer pas per a la posterior investigació dels fets denunciats per Kapretz.

A diferència del ministeri fiscal espanyol, la Fiscalia General Federal d’Alemanya té competències per posar en marxa aquest tipus de procediments i pot estudiar –en el lloc del jutge– els delictes greus que afecten la seguretat interior i exterior de l’estat, entre ells el terrorisme i l’espionatge.

Els 31 de juliol passat, la delegada del govern català a Berlín va interposar la denúncia a títol personal pel seguiment que haurien fets els serveis secrets espanyols de la seva activitat privada i del seu correu electrònic quan va ser destituïda en aplicació del 155 i ja no tenia cap càrrec a la Generalitat.

En la deníncia, Marie Kapretz, que en aquell moment ja havia tornar a ser restituïda en el càrrec de delegada, feia constar els informes de les ambaixades d’Espanya a Alemanya, el Regne Unit i Suïssa des d’on s’hauria fet un seguiment a les activitats de les delegacions. Aquests documents van sortir a la llum després que el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, els fes arribar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sol·licitant el tancament de les delegacions del govern. En la documentació registrada en el TSJC hi havia les comunicacions de les ambaixades on constava l’activitat dels delegats de la Generalitat , tant els contactes i reunions com l’activitat a les xarxes socials.

A la seva denúncia, Marie Kapretz hi va fer constar que li havien espiat el seu correu electrònic i que havia estat sotmesa a seguiments, tota vegada que en un dels informes es fa constar l’hora exacta de la seva entrada a la roda de premsa protagonitzat per Puigdemont a Berlín el 7 d’abril del 2018, un seguiment que, segons els seus advocats, podria haver vulnerat l’article 99 del Codi Penal alemany, que criminalitza que els serveis secrets “d’una potència estrangera” facin una “acció d’intel·ligència contra la República Federal Alemanya”. Enmig de la polèmica, Josep Borrell va negar que s’hagués portat a terme cap mena d’espionatge contra els delegats catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles