Política

Budó crida l’Estat a “reprendre el diàleg” amb Catalunya

La portaveu del govern adverteix que “Espanya corre el risc de deixar de ser formalment un Estat democràtic” si no permet que els catalans decideixin

La consellera presideix l’acte institucional amb motiu de la Diada a Madrid

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha instat l’Estat a abordar des del “diàleg” el problema “polític” de la relació entre Catalunya i Espanya, un conflicte que ha considerat que és “el principal impediment” per a “l’estabilitat a Espanya”.

En el discurs que ha pronunciat aquest dijous a l’acte institucional de la Diada a Madrid, que ha tingut lloc al Círculo de Bellas Artes, Budó ha destacat que la Constitució té mecanismes per permetre un referèndum a Catalunya i ha recordat que les mobilitzacions de la Diada dels últims vuit anys consecutius demostren que la judicialització no resoldrà el conflicte.

“Espanya corre el risc de deixar de ser formalment un Estat democràtic si no permet que les catalans elegeixin democràticament el seu futur”, ha advertit la consellera. “Què és més important, la democràcia, la voluntat de la ciutadania o la unitat d’Espanya?”, ha preguntat.

La portaveu ha afirmat que el govern “segueix esperant que es reprengui el diàleg” per superar aquesta crisi. “Nosaltres seguim esperant que algú vulgui tornar a seure a dialogar, que es reprengui un diàleg on es puguin confrontar totes les posicions i punts de vista, sense exclusions, però un diàleg efectiu i amb una actitud sincera de voler superar aquesta crisi”, ha dit.

En aquest marc, ha insistit que el govern i les forces independentistes estaran sempre en aquest diàleg però també “en la defensa dels nostres drets, llibertats i de la realitat nacional de forma cívica, pacífica i democràtica”.

D’altra banda, ha reclamat a PSOE i Podem que constitueixin un govern que pugui afrontar aquests reptes perquè “Espanya porta massa anys d’inestabilitat” i no l’abandonarà mentre “no es resolgui el conflicte” amb Catalunya.

Budó ha denunciat el “relat tergiversat” dels mitjans espanyols sobre el suport de l’independentisme, la situació de l’economia catalana o bé una suposada fractura de la societat catalana.

L’acte, al que han assistit els portaveus d’ERC i JxCAT a Madrid, Gabriel Rufián i Laura Borràs, representants del PNB i el delegat del Govern a Madrid, Gorka Knörr, ha reunit prop de 300 persones a la capital de l’Estat.

Aquest any els premis Amic del Blanquerna han recordat, entre altres, la figura de la desapareguda delegada d’El Punt Avui a Madrid Montse Oliva, i han comptat amb una interpretació musical de Paula Valls i David Soler.

La commemoració ha tingut com a eix la conferència del periodista Antoni Bassas, que a la seva glossa sobre l’evolució de les relacions entre Catalunya i Espanya des de la Transició fins als nostres dies, ha recordat que la sentència que el Suprem dictarà en les pròximes setmanes afectarà “persones de pau acusades de delictes que no han comès” i que porten “dos anys de presó provisional” a mode “d’escarment”.

El “problema català”, segons Bassas és una “realitat” que cal “tractar políticament”, perquè “la realitat és l’existència de Catalunya com a nació” i “no hi ha força pública capaç d’eliminar aquesta realitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.