El TSJC ordena fer treure la pancarta dels presos del Palau
L’alt tribunal accepta la mesura cautelar d’Impulso Ciudadano i el president Torra es nega a executar-ho
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat al president de la Generalitat, Quim Torra, que faci retirar la pancarta en suport dels presos polítics i dels exiliats, que el maig passat es va tornar a posar al balcó del Palau del govern. I fixa un termini de 48 hores per executar-ho. No obstant això, li dona cinc dies per presentar-hi recurs, un fet que podria paralitzar-ne la retirada immediata. La resolució ha estat dictada per la secció cinquena de la sala contenciosa administratiu, la qual ha acceptat la mesura cautelar de la retirada proposada per l’entitat Impulso Ciudadano, que sosté que tota administració ha de ser neutral.
Aquesta ordre és paral·lela al procediment penal que té obert el president Torra, també al TSJC, que ha de ser jutjat per desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) en no haver retirat la pancarta solidària amb els presos polítics del balcó en eleccions.
Per la seva part, el president de la Generalitat va informar ahir, a través d’un comunicat, que “no retirarà” la pancarta per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i que presentarà recurs contra la resolució quan “li hagin notificat oficialment”. El president Torra sosté que “novament es tracta d’una vulneració flagrant del dret a la llibertat d’expressió i d’opinió, com ja es va produir amb l’ordre de la retirada de la JEC”, i que el govern català “estarà al costat de les persones que són víctimes de la repressió per haver defensat la democràcia i els drets fonamentals”, ja que “és un clam majoritari de la societat catalana i d’institucions internacionals”.
Per contra, en la interlocutòria, el magistrat ponent, José Manuel de Soler, exposa que “la doctrina del Tribunal Constitucional sosté que les institucions públiques, a diferencia dels ciutadans, no gaudeixen del dret fonamental a la llibertat d’expressió que proclama l’article 20 de la Constitució”. I, assenyala sentències del Tribunal Suprem que ho recullen, com ara la del 2016, en la qual referma una resolució de la JEC, que va indicar que no hi ha d’haver estelades en edificis públics, per preservar el principi de neutralitat institucional, el qual –sosté– s’ha de mantenir sempre, i especialment en períodes electorals. Un dels quatre magistrats de la secció, Eduard Paricio, ha emès un vot particular, en el qual exposa que està d’acord a aprovar la mesura cautelar demanada, però que “la motivació s’extralimita en allò que es refereix a la incorporació d’arguments o al·lusions relatius al fons”.
L’associació Impulso Ciudadano, que el juliol passat també va presentar un recurs perquè l’Ajuntament de Barcelona retirés el llaç groc de la façana, està liderada per l’exdiputat de Cs José Domingo, que fa uns anys va deixar el partit per discrepàncies amb Albert Rivera i que al setembre va fer una crida a sumar-se a les entitats constitucionalistes a Catalunya per frenar a l’independentisme.