El govern intenta blindar sis delegacions exteriors
L’executiu aprova sis decrets per homogeneïtzar i protegir algunes oficines a l’exterior
Alfred Bosch afirma que continuaran “desplegant el pla d’acció exterior”
El govern va aprovar ahir sis decrets per homogeneïtzar les delegacions de la Generalitat al Regne Unit, Alemanya, Suïssa, França, els Estats Units i Itàlia. La mesura pretén, d’una banda, dotar aquestes delegacions, que es van tancar durant l’aplicació del 155, d’una nova “estructura normativa paral·lela” de la resta justificada per “motius organitzatius i normatius” i, d’una altra banda, blindar les delegacions per l’amenaça del contenciós administratiu que el govern espanyol va portar al Tribunal Superior (TSJC) per tancar les oficines exteriors.
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, va defensar el pla d’acció exterior i va assegurar: “No canviarem ni una coma perquè tot el previst és legal, legítim i necessari.” A més, hi va afegir que “Catalunya ha de tenir un paper propi dins del món global on vivim” i que ha de poder “internacionalitzar el país, perquè és el que fan tots els països, les ciutats, les empreses i els sindicats”. “Hem contestat clarament al govern espanyol que no bloquejarem l’acció exterior”, va declarar.
Poc després que el govern reobrís les delegacions d’acció exterior que s’havien tancat amb el 155, el Ministeri d’Afers Estrangers –per via de l’advocacia de l’Estat– va interposar el mes d’agost un requeriment contenciós administratiu al TSJC perquè considerava que el pla de la Generalitat excedia “les seves competències”, no respectava “la competència de l’Estat en matèria de coordinació d’acció exterior” i situava Catalunya com a “subjecte internacional”.
A més d’aquestes, actualment la Generalitat té delegacions actives a Portugal, Àustria, Suècia, Croàcia, Bèlgica i als Països Bàltics, i preveu reforçar l’acció exterior obrint-ne tres de noves a l’Argentina, Mèxic i Tunísia.
El govern es compromet amb l’Agenda 2030 de l’ONU
El govern també va adoptar ahir un full de ruta amb 920 compromisos d’acord amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per assolir el desenvolupament sostenible. Les mesures, que formen part del Pla Nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, assumeixen els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que fa quatre anys van marcar les Nacions Unides i els concreten en 920 compromisos, 810 dels quals estan centrats a Catalunya i 110 són accions gestionades des de Catalunya amb impacte arreu del món. Es tracta d’accions d’àmbits diversos que pretenen reduir la pobresa, la fam, promoure la salut i el benestar, una educació de qualitat, la igualtat de gènere, l’ús d’aigua neta i sanejada o energia neta i sostenible, entre d’altres. El govern concep el pla com un “instrument dinàmic” capaç d’incrementar “la coherència de polítiques públiques”, i preveu que es pugui discutir amb els actors de la societat civil mitjançant els òrgans de participació i consulta. Els treballs per aprovar el pla van començar el febrer del 2017, a proposta dels consellers Raül Romeva i Josep Rull, i es va fer una prova pilot del Departament de Territori i Sostenibilitat. Amb l’aplicació del 155, però, el projecte va quedar interromput i no es va reprendre fins a finals del setembre del 2018.