Política

Johnson demanarà a la UE una pròrroga del ‘Brexit’ si no arriben a un acord

S’hi compromet en un document entregat al Tribunal d’Edimburg

Respon així a una demanda que l’acusava de voler eludir el mandat parlamentari

El govern britànic s’ha compromès, amb un document escrit entregat a un tribunal d’Edimburg, a enviar una carta a la Unió Europea el 19 d’octubre per demanar una pròrroga si no ha arribat a un acord amb els líders europeus. Això és el que diu la llei que va ser aprovada pel Parlament britànic a començaments de setembre en un intent de frenar el Brexit dur amb què amenaçava el primer ministre. Aquest document era un requisit que li exigia el jutge després que es presentés una demanda en què s’acusava Johnson d’intentar defugir el mandat parlamentari. La demanda la van presentar el multimilionari de l’energia renovable Dale Vince i l’advocada nacionalista escocesa Joanna Cherry, que va ser qui va liderar la demanda contra la suspensió del Parlament. Aquella denúncia va acabar amb Suprem britànic declarant il·legal la decisió de Johnson de tancar Westminster.

Un altre cop la justícia escocesa ha obligat Johnson a comprometre’s a complir la llei. Almenys, a presentar aquesta garantia escrita. En un primer moment no va voler publicar la carta, tot i les reclamacions de diversos mitjans britànics. Finalment ahir els advocats dels demandants, Aidan O’Neill i Jolyon Maugham, van llegir públicament algunes parts de la carta i en van publicar extractes a Twitter.

“El primer ministre enviarà una carta a la Comissió Europea tal com requereix la llei com a màxim el 19 d’octubre”, diu la carta de Johnson. I hi afegeix: “Si el Consell Europeu accedeix a acordar aquesta extensió pel període especificat a la carta [la llei anti-Brexit l’obliga a demanar la pròrroga fins al 31 de gener], el primer ministre estarà obligat immediatament al president del Consell que el Regne Unit accedeix a aquesta pròrroga.”

Aquesta carta posa de manifest el doble missatge de Johnson, que, per un costat, amenaça a treure el país sense acord de la UE i diu que “abans mort que demanar la pròrroga”, i per l’altre, es compromet legalment a demanar-la. En el congrés conservador el missatge que es va donar és que se sortiria el 31 d’octubre de la UE amb acord o sense. I en la carta que va entregar a la Comissió Europea amb la seva proposta per evitar la salvaguarda irlandesa, diu que l’única alternativa és la sortida sense acord.

No obstant això, després de publicar-se la missiva, una font del govern va dir a la BBC que només es comprometien a enviar la carta, però que “la llei no impedeix al govern fer altres coses que impedeixin la pròrroga”. Mantenen, per tant, el missatge ambigu i la promesa d’implementar el Brexit el 31 d’octubre. S’apunta que hi hauria diferents trucs legals. Un seria enviar la carta demanant la pròrroga i una altra posterior per anul·lar-la. Un altre seria tractar d’influir en els líders europeus perquè vetin la pròrroga. Aquesta ambigüitat forma part de l’estratègia de Johnson per dur la UE al “límit legal” i aconseguir arrencar-li un acord abans del 19 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.