Política

Ábalos defensa la sentència, demana “responsabilitat” a l’independentisme i descarta l’amnistia

El líder del PP, Pablo Casado, diu que “qui la fa la paga” i demana a Sánchez que no indulti als condemnats

Iglesias, de Podem, adverteix que les condemnes no resolen el problema polític de fons i demana treballar per “reconstruir ponts”

Els diferents líders dels partits estatals han anat reaccionant després de la sentència. Està previst que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, faci una declaració institucional des de la Moncloa a les 12.00 hores. D’aquesta manera, Sánchez reaccionarà a la sentència del Tribunal Suprem per l’1-O, que ha condemnat fins a 13 anys de presó els líders independentistes. Des de la Moncloa han informat que la intervenció del president es farà en anglès i castellà.

El ministre de Foment en funcions i secretari d’Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ha estat el primer membre del govern espanyol en funcions en valorar la sentència aquest dilluns i ha expressat el “respecte” del seu executiu a la sentència de l’1-O i ha demanar a l’independentisme que actuï ara amb “responsabilitat”. “La sentència deixa clar que a Espanya l’Estat de dret funciona i que la justícia actua amb ponderació, temperança i rigor”, ha afirmat en una entrevista a TVE. Ábalos ha apuntat que el seu executiu no es planteja per ara concedir cap indult perquè “la posició del govern és que es compleixi la sentència”. Tampoc una amnistia, perquè una amnistia “no és una situació aplicable en una situació de normalitat, sinó etapes de canvis de règim, i no té cap cabuda”.

Ábalos ha reaccionat a la sentència pocs minuts després que es conegués i ha apuntat que els ciutadans s’han de “congratular” pel fet que “l’Estat de dret funciona i no es deixa portar per cap tipus de pressió”.

Ha demanat “responsabilitat” a l’independentisme “perquè la sentència s’ha d’acatar si o si”, especialment “pels que exerceixen algun tipus de lideratge”. “S’han deixat les coses clares i hem d’aprofitar aquesta oportunitat per marcar una nova etapa”, ha dit.

Preguntat per un possible indult, ha afirmat que el seu executiu “no està per aquesta qüestió”. “Ara no procedeix parlar de l’indult i el govern no té aquesta voluntat”, ha dit. Segons Ábalos “això és un procediment que és l’interessat qui ho ha de demanar i els tribunals s’han de posicionar”, i “la posició del govern és que s’executi i es compleixi la sentència”.També ha tancat la porta a l’amnistia, que “no és aplicable en una situació de normalitat, sinó etapes de canvis de règim, i no té cap cabuda”. “Aquí el sistema ha demostrat que funciona i no procedeix cap amnistia”, ha dit.

Casado: “Qui fa la paga”

El líder del PP, Pablo Casado, ha dit després de conèixer la sentència del procés, que “qui la fa la paga” i ha demanat al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que es comprometi verbalment, aquest dilluns mateix, a no indultar els condemnats. Casado ha remarcat que això es fonamental per traslladar un missatge als polítics condemnats perquè “no hi ha impunitat”. Casado ha recordat en aquest sentit que la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, alguns ministres i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, han plantejat en reiterades ocasions l’indult en cas de condemna dels líders independentistes. Casado també ha demanat que es modifiqui la llei per no permetre els indults per aquest tipus de condemnes i ha apostat per tornar a introduir al codi penal el “delicte de referèndum il·legal”.

El líder del PP, Pablo Casado, ha fet una primera valoració de la sentència de la causa del procés i ha demanat “respecte i valoració” pel treball de la sala. Ha remarcat que amb la condemna es constata que “qui la fa la paga” quan s’altera l’ordre públic i que ara cal posar mesures per evitar que tot això no es torni a repetir i es preservi l’ordre públic en cas d’una possible “insurrecció” com, segons el popular, planteja el president del Govern, Quim Torra.

Segons Casado, perquè no es repeteixi un cas com el procés cal deixar clar, i per això s’ha dirigit al govern espanyol en funcions, que cal preservar l’odre públic i evitar actituds violentes. Casado ha demanat que Sánchez afirmi que no s’indultaran els condemnats ha recordat que ja fa més d’un any que des del PP demanen una modificació de la llei perquè no es puguin indultar els condemnats per aquest tipus de delictes.

Finalment, Casado ha recordat que Pedro Sánchez “deu la seva presidència” als polítics condemnats de JxCat i ERC, i per això ha de deixar clar que “no deixa la porta oberta a aquests partits” fins i tot al PNB. El líder del PP ha fet aquestes declaracions en una entrevista al programa a Antena3.

Podem: “Símbol de com no s’han d’abordar els conflictes polítics en democràcia”

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha advertit que les condemnes passaran a la història d’Espanya “com a símbol de com no s’han d’abordar els conflictes polítics en democràcia” i no posen punt i final “al problema polític de fons” que segueix “irresolt i agreujat”. En una publicació a Facebook Iglesias envia “una abraçada als condemnats i a les seves famílies” perquè “l’empatia ha de ser l’emoció que guiï la nostra acció política si volem veure algun dia escenaris de resolució del conflicte”. Segons Iglesias ara “tothom haurà de respectar la llei i assumir la sentència”, però a partir d’ara caldrà treballar per “reconstruir ponts” entre “una societat catalana dividida” i entre “part de la societat catalana i l’espanyola”.

El líder de Podem expressa el seu “rebuig als discursos que busquen criminalitzar els catalans i catalanes que avui es manifestaran pacíficament en rebuig de la sentència condemnatòria contra els seus líders” i recorda que “el dret de reunió i manifestació és sagrat en democràcia”.

Respecte a la sentència assegura que ha deixat “clar” que “no hi va haver violència”, un fet que “era evident per a tothom, també per als majors adversaris de l’independentisme”. “Avui culmina una etapa crucial d’un camí que mai hauríem d’haver començat a recórrer: el de la judicialització d’un conflicte polític que hauria d’haver-se gestionat sempre per vies polítiques”, sosté.

Segons Iglesias, ara “toca arremangar-se i treballar per reconstruir ponts entre una societat catalana dividida i entre part de la societat catalana amb l’espanyola”. Cal, ha dit, “recórrer amb sensibilitat i intel·ligència política el camí imprescindible de la reconciliació, sense excloure cap via que hi pugui ajudar”.

“Les mateixes receptes que ens han portat a aquesta situació no seran les que ens en treguin”, apunta, i per això “apel·lem a la responsabilitat del conjunt de les forces polítiques per obrir una nova etapa de diàleg que rebutgi la confrontació i que es marqui com a objectiu la recerca de solucions polítiques i democràtiques a un conflicte que mai hauria d’haver estat judicialitzat”.

Iglesias també es mostra contrari a l’aplicació d’un nou 155 a Catalunya, que “ja s’ha demostrat” una acció “fallida i contraproduent”. “Respectar el vot dels catalans és també condició de possibilitat de reconciliació”, diu.

Mas País: Lluny de “refer ponts”

Mas País ha considerat després de fer-se pública la sentència del judici del procés que avui s’està més lluny que ahir per “refer ponts” entre la societat catalana, i entre la catalana i la resta d’Espanya. La formació encapçalada per Íñigo Errejón ha remarcat després de saber-se la condemna als líders independentistes jutjats per l’1-O que “cal fer política per curar les ferides”. La formació de l’exmembre de Unidas Podemos ha fet una primera valoració de la sentència del judici del procés mitjançant una piulada a través de Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.