Política

Girona s’alça contra la sentència

Milers de ciutadans de les comarques gironines van participar ahir al llarg de tota la jornada a les manifestacions i actes de protesta

A la concentració del vespre a la capital de la demarcació hi va haver 25.000 persones

Les comarques gironines es van sumar ahir durant tot el dia, de manera massiva, a les protestes contra les sentències condemnatòries als presos polítics. Milers de gironins van participar en les manifestacions, concentracions, talls de carreteres, de vies de tren i d’altres actes organitzats arreu de la demarcació. Els primers es van convocar ja de bon matí, tan bon punt es va conèixer la sentència, però durant tota la jornada es van celebrar noves mobilitzacions, algunes de les quals es van allargar fins a darrera hora del vespre. A més, va haver-hi concentracions davant d’empreses, molts ajuntaments van tancar les portes i van suspendre els actes institucionals durant tot el dia, també es van suspendre activitats convocades per al dia d’entitats socials i clubs esportius. Molts instituts i facultats universitàries van suspendre també les classes per sumar-se a les concentracions.

L’acte més multitudinari d’ahir a la demarcació, però, va ser la manifestació convocada a les vuit del vespre a la plaça 1 d’Octubre de 2017 de la ciutat de Girona. Una manifestació en la qual, segons el recompte que van fer els Mossos d’Esquadra, hi van participar 25.000 persones (al matí va haver-hi una concentració espontània davant la seu de la Generalitat a Girona en la qual van participar-hi unes 6.000 persones i, posteriorment, una de convocada a la plaça del Vi en la qual va haver-hi uns 8.000 manifestants).

Uns minuts abans de les vuit del vespre va començar a ploure a la plaça 1 d’Octubre de 2017 de Girona, però aquest fet no va fer marxar a ningú sinó que, estoicament, el públic va resistir fins a l’inici de l’acte, que va començar amb uns minuts de retard. Es va iniciar amb uns versos del poeta Pere Quart, i tot seguit es van llegir fragments de cartes dels presos polítics. Unes lectures que insistien a mantenir la mobilització pacífica del poble català per a la consecució de la independència, que refermaven el compromís dels presos polítics amb el procés i en la convicció de l’honestedat del que havien fet per permetre al poble de Catalunya expressar-se a través de les urnes. Un per un, es van llegir textos de tots els presos polítics. Les lectures van ser sovint interrompudes per crits a favor de la independència, contra les forces d’ocupació, avisant que la mobilització no s’aturarà, i recordant l’u d’octubre de 2017.

La carta de Dolors Bassa

El punt culminant de l’acte –encara sota la pluja, però cada cop més escassa– va arribar quan Montse Bassa, la germana de l’exconsellera de Treball Dolors Bassa, va pujar a l’escenari per llegir una carta seva escrita, segons va dir Montse Bassa, un parell de dies abans de conèixer la sentència.

Visiblement emocionada, Montse Bassa va expressar abans d’iniciar la lectura de l’escrit la seva ràbia per la sentència, i va qualificar d’ “aberració” la condemna de dotze anys.

“No se’n sortiran”

L’exconsellera considera que l’establishment judicial i polític espanyol vol “escarmentar i condemnar totes les persones d’un moviment polític pacífic i democràtic”, i reitera la seva certesa que el que han tingut ha estat un judici “polític i amb vulneracions de drets”.

Davant d’aquesta repressió, afegeix, “cal reivindicar, i amb més força, que no se’n sortiran. Les nostres conviccions són fermes”, i conclou que “el sentiment d’injustícia és immens.” Dolors Bassa verbalitza en la carta la tristesa per la situació del país: “Tota la meva vida he lluitat per un país de drets i llibertats, i saber-los ara restringits d’aquesta manera em dol profundament.” Tot i aquesta sensació, afegeix que cal mantenir “el compromís amb una república catalana, social, feminista i ecologista”.

Qualifica l’Estat espanyol de demofòbic, del qual es manifesta “ostatge” i denuncia la farsa del judici: “S’han cregut un relat inventat que no concorda amb el que va passar.” I avisa l’Estat: “Ha de saber que sense abordar democràticament el conflicte polític amb Catalunya es mantindrà en el bloqueig.”

“Quatre ratlles més”

Montse Bassa va anar a veure la Dolors ahir al matí, amb la sentència ja coneguda, i admet que se la va trobar “desmuntada”.

En la trobada, l’exconsellera li va dir que, un cop coneguda la sentència, volia afegir “quatre ratlles més” a la carta que havien quedat que la seva germana llegiria en la manifestació. En aquest afegitó, reitera que la sentència “no és justícia, és venjança. Ens volen escarmentar a tots”. Per això, insta tothom a “donar-hi resposta com el cor li demani”, i fa una crida: “Que ningú es quedi al sofà. Aturem-ho tot. Aturem la repressió. No caiguem en el parany que l’Estat espanyol vol. Omplim els carrers, pressionem, però no només avui [ahir per al lector]. Pressionem tant temps com faci falta.” El text afegit per la consellera acaba instant tothom a “treballar per l’amnistia i la independència”.

“Tots cap a Barcelona”

En principi la manifestació de Girona havia de consistir en una concentració i, posteriorment, una encartellada massiva. A mitja tarda, però, i amb l’objectiu de reforçar l’acció promoguda per Tsunami Democràtic a l’aeroport de Barcelona, es va decidir suspendre la penjada de cartells i es va convidar els manifestants a anar cap a la capital del país, al crit de “Tots cap a Barcelona!”, per continuar les mobilitzacions.

Abans de donar per tancat l’acte, i després de cantar Els segadors, l’organització (Girona Vota) va convocar tothom per avui dimarts, a les 20 h, davant la Subdelegació del Govern per fer l’encartellada.

Manifestació a Figueres

A la capital de l’Alt Empordà, entre 2.500 i 3.000 persones es van reunir al vespre, a la plaça de l’Ajuntament, per protestar per la sentència. Com ja havia passat a Girona, la pluja constant no va fer marxar ningú. L’acte es va poder seguir des d’una pantalla gegant. Lectura de manifest i record pels 7 CDR detinguts fa unes setmanes. Crits de “Ho tornarem a fer”, “Llibertat, llibertat” i també de “Ni un pas enrere”. Sota la pantalla, una pancarta d’Òmnium on es llegia: “Ho tornarem a fer. Manifestar-nos. Expressar. Mobilitzar-nos. Votar.” Música per part d’Els Ministrers i un pilar fet per la colla Castellera de Figueres.

Altres manifestacions

Al vespre, a part de la manifestació de Girona i la de Figueres, va haver-hi concentracions a molts municipis de la demarcació. Entre aquests, Blanes, Lloret, Santa Coloma de Farners, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, la Bisbal, Palafrugell, Platja d’Aro, Torroella de Montgrí, Santa Cristina d’Aro, Cassà de la Selva, Figueres, Banyoles, Olot, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses o Campdevànol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.