El dilema francès
L’evasió de centenars de presos d’Estat Islàmic a causa de l’ofensiva turca a Síria fa témer l’arribada descontrolada a Europa de gihadistes occidentals
París intenta que se’ls jutgi a l’Iraq, encara que s’arrisquin a condemnes a mort
Els gihadistes occidentals presents a Síria i l’Iraq han de ser jutjats com la resta d’homes d’Estat Islàmic (EI)? Els seus crims els expulsen de l’estat de dret? Cal afavorir el seu retorn a Europa per garantir que tinguin un judici just? O bé evitar-ho?
Tots aquests interrogants s’han convertit en un maldecap per al govern francès. L’ofensiva de Turquia contra els kurds sirians a Rojava ha revifat l’espinosa qüestió del retorn de gihadistes a Europa. Una realitat que situa París davant d’un mirall de contradiccions.
Per una banda, tem l’arribada descontrolada al Vell Continent d’integrants francesos d’EI. Per l’altra, podria gangrenar el seu estat de dret si accepta que els condemnin a mort i que els seus familiars rebin un tracte vexatori.
Unes 500 persones detingudes en presons per a terroristes al nord-est de Síria es van escapar després de l’inici de l’ofensiva turca el 9 d’octubre, segons va anunciar dimarts passat el ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú.
També s’han produït evasions massives en campaments de retenció de familiars de gihadistes, com ara el d’Ain Issa, d’on van fugir unes 800 dones i fills d’islamistes radicals. La fràgil situació de Rojava (Kurdistan sirià), on hi havia retinguts fins a 12.000 partidaris d’EI –uns 3.000 serien estrangers, entre els quals n’hi hauria 450 de francesos (la majoria dones i nens)–, preocupa cada vegada més París.
“La inestabilitat geopolítica a la regió i la porositat del que queda dels campaments kurds ens fan témer moviments migratoris descontrolats de gihadistes cap a Europa, amb el risc que es cometin atemptats”, va assegurar el jutge David de Pas, coordinador del departament antiterrorista del Tribunal de París, en una entrevista a l’agència France-Presse.
Deixant de banda l’habitual discreció amb què actua la magistratura antiterrorista, De Pas va criticar obertament la negativa de les autoritats a l’extradició de membres francesos d’EI: “La repatriació és una qüestió de seguretat i justícia a llarg termini.”
Ministre a Bagdad
El ministre francès d’Afers Estrangers, Jean-Yves Le Drian, es va desplaçar a mitjan octubre a Bagdad per tractar, entre altres qüestions, el trasllat de gihadistes francesos de Síria a l’Iraq perquè siguin jutjats en aquest últim país.
Després de l’ofensiva turca de principis d’octubre, ordenada pel president Erdogan, membres d’Estat Islàmic empresonats ja han estat enviats del Kurdistan sirià a l’iraquià a través de la col·laboració de les tropes nord-americanes i franceses, que són presents als dos països, segons va explicar Ali Allawi, un expert en seguretat iraquià, al mitjà digital francès Mediapart.
“Es tracta de líders, de presoners de gran valor”, va precisar l’expert. El març passat, la justícia iraquiana ja havia condemnat a penes de mort onze presumptes gihadistes francesos.
LES XIFRES
Insten Macron a la repatriació
Enric BonetDavant la temptació de delegar el judici dels membres francesos d’Estat Islàmic (EI) a l’Iraq –un país on han esclatat recentment grans protestes socials i on ja es van produir en el passat fugues massives a les presons–, la relatora especial de l’ONU sobre execucions extrajudicials, Agnès Callamard, va publicar dijous un informe molt crític amb aquesta pràctica.
“Fins i tot aquells estats fortament abolicionistes es mostren tolerants envers la imposició de la pena de mort als seus conciutadans a l’estranger”, hi alertava Callamard, i recordava que “això suposarà la importació de la pena de mort a la societat d’origen”. El Col·lectiu de Famílies Unides, format per familiars de francesos que es van escapar per unir-se a les files d’EI, també va enviar el 19 d’octubre una carta pública al president francès, Emmanuel Macron, per demanar-li que “efectuï la repatriació de tots els nens francesos i les seves mares” presents al nord de Síria.
Malgrat aquestes pressions, París es nega a repatriar els partidaris francesos d’EI i els seus familiars. Segons un sondeig de l’institut Odoxa, publicat el febrer passat, el 82% dels entrevistats estan d’acord que es jutgin els gihadistes francesos a l’Iraq. La majoria també s’oposen al retorn dels seus fills. Un temor de l’opinió pública que determina l’acció dels dirigents.