Familiars dels presos detinguts en les protestes per la sentència en reclamen la llibertat immediata i l’arxivament de les causes
Paula, una de les detingues tancada de forma preventiva a Wad-Ras fins fa uns dies, demana no “romantitzar cap empresonament”
Familiars i amics de les persones en presó preventiva per les protestes contra la sentència de l’1-O n’han demanat la “llibertat immediata”, l’arxivament de “totes les causes” i l’“aturada de la repressió”. Ho han reclamat en un manifest conjunt que s’ha llegit aquest dissabte a la plaça del Rei de Barcelona, a la mateixa hora en què també tenien lloc actes similars a Lleida, Tarragona i Girona.
Familiars i amics denuncien en un manifest conjunt que en les darrers setmanes més de 200 persones han estat detingudes, una trentena, empresonades i més d’un miler, ferides, en les protestes per la sentència de l’1-O. Els familiars alerten que aquest és el resultat d’una “escalada repressiva” per “aturar qualsevol tipus de mobilització” i reivindiquen la “condició de presos i preses polítiques” per a les més de 40 persones privades de llibertat, entre els condemnats en el judici del procés, els detinguts en l’operació del 23 de setembre i en les protestes després de la sentència.
En el manifest, els familiars demanen la llibertat immediata dels empresonats, que se n’arxivin totes les causes, que s’aturi la “repressió contra les persones que es mobilitzen” i que s’assumeixin responsabilitats “tant polítiques com personals” per “tots aquests danys contra la població”, amb referència als detinguts i als ferits. També asseguren que es mobilitzaran fins que s’aconsegueixin aquests objectius: “Els ideals dels nostres familiars i amics són i seran també els nostres”.
Una de les persones que ha intervingut a l’acte a la plaça del Rei, organitzat per les famílies amb el suport del col·lectiu Alerta Solidària, ha estat Paula, que s’ha volgut “desmarcar una mica del relat que s’està popularitzant respecte als presos polítics”. “Els missatges d’apoderament i esperança que es generen des de l’interior dels centres penitenciaris no reflecteixen la realitat que es viu allà dins i el que hem patit les joves empresonades aquests dies”, ha afirmat, per afegir: “No podem oblidar les conseqüències que això genera en cada persona empresonada i hem de lluitar fins que totes estiguin a casa”.
Una amiga d’Andrea, una de les tres detingudes que va ingressar a Wad-Ras i que encara hi està tancada, ha afirmat que aquesta situació és una “injustícia terrible” i que la detenció i presó preventiva són “totalment arbitràries” i que ho volen “fer servir per infondre por i desmoralitzar la població”.
La companya d’un altre detingut, Mario, ha explicat com es va produir l’arrest quan tornaven a casa. Segons ha recordat, Mario s’havia manifestat contra la sentència el 16 d’octubre i ella, que estava a casa, a Cerdanyola, el va anar a buscar en cotxe. Quan es trobaven de camí de tornada, agents que no anaven uniformats, en una moto i un cotxe, els van aturar, sense “identificar-se en cap moment” i “increpant-los”, ha relatat, com recull el testimoni que va prestar. “Havien passat unes dues hores o més des que Mario havia deixat les manifestacions fins el moment de la detenció. L’havien estat seguint durant tot aquest temps”, ha assenyalat la seva companya, que ha parlat d’un “segrest institucional” i ha demanat que aquest cas, ni cap dels altres, “caigui en l’oblit”.
David Ros, oncle d’un dels detinguts el 23 de setembre, ha denunciat “tot un seguit d’irregularitats” en els arrestos, com l’”obstaculització” a l’assistència lletrada en la majoria de casos; la “manca d’informació” dels seus drets i dels fets de què se’ls acusava; els “intents d’interrogatori durant el trasllats” o la “incomunicació”: cinc dels detinguts no van poder contactar amb l’advocat fins 30 hores després de la detenció; en un cas, al cap de cinc dies i en un altre, fins el 23è dia. També ha recriminat les coaccions que diuen que van rebre a les casernes i la “criminalització pública” amb filtracions als mitjans de comunicació mentre que els advocats encara no han pogut accedir al sumari, tot i que el secret es va aixecar la setmana passada. També ha lamentat que les detencions van provocar “des del primer moment molt dolor” en fills, parelles, pares i germans, que van “haver de viure les amenaces dels agents i el desmantellament de les seves cases”.
“Està fort i seguirem lluitant per defensar la seva llibertat”
La mare d’un dels joves empresonats tarragonins, Marta Domènech, ha afirmat que el seu fill està “fort”, malgrat estar “empresonat injustament”. Domènech ha assegurat que seguiran lluitant per defensar la seva innocència i per denunciar la presó incondicional, sense fiança, “totalment injusta i desproporcionada imposada per la jutgessa”. La família d’aquest jove ha participat de la roda de premsa convocada per Alerta Solidària aquest diumenge a la plaça de les Cols de Tarragona. El col·lectiu també ha avançat que properament faran publiques les adreces dels centres penitenciaris per “trencar l’aïllament que estan sotmesos” els joves i, així, puguin rebre cartes. També, han anunciat una marxa cap a la presó de Mas d’Enric el dimarts que ve.