Jutges i metges obvien el protocol d’Istanbul el 18-O
L’Observatori del Sistema Penal denuncia que als empresonats no se’ls va oferir revisió mèdica o que es va fer davant de la policia
Tenen 11 testimonis i en faran 8 més a Puig de les Basses i Brians
Jutges, metges i forenses no han complert el protocol d’Istanbul de prevenció de la tortura i els maltractaments policials, en almenys una part dels casos de joves detinguts pels disturbis arreu de Catalunya després de la sentència, i especialment el 18 d’octubre passat. És la constatació i denúncia de l’equip de juristes i psicòlogues de l’Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans (OSPDH) després d’entrevistar-se amb 11 dels 28 joves en presó preventiva (ara en són 26, amb lla llibertat de dos nois ahir). L’entitat ja va alertar, la setmana passada, de les vexacions policials rebudes per alguns d’ells, especialment a la comissaria de Via Laietana, però també pels Mossos en detencions i als furgons.
⚠️ NOU DISPOSITIU EN MARXA!
— Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (@OSPDH1) October 30, 2019
Obrim fil explicatiu:
▪️Des de l'@OSPDH1 hem desenvolupat un nou protocol de visites penitenciàries a totes les detingudes d'aquestes darreres setmanes a Catalunya.
▪️28 presos arrel del territori català. Ja estem visitant alguns d'ells.
El Síndic de Greuges, a través del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura, fa tres anys va fer una campanya de difusió i sensibilització perquè tots els professional sanitaris dels CAP i dels centres penitenciaris coneguessin i implantessin les actuacions d’aquest protocol, que bàsicament se centren en dos aspectes: visitar els detinguts sense presència policial perquè puguin explicar-se amb llibertat o justificar el motiu pel qual cal presència policial, a més de fer atestats mèdics detallats de les lesions i si concorden amb els maltractaments relatats per la persona. L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya té un protocol d’actuació propi aprovat el 2016.
L’Observatori, que dirigeix Iñaki Rivera, exposa que a Tarragona cap jutge va oferir als detinguts ser visitats pel forense, i en el cas dels jutjats de Barcelona, van fer visites amb policies al davant. També es relata que als CAP, alguns joves detinguts van ser atesos amb la presència d’agents.
Aquest és el cas de David i Álvaro, posats en llibertat ahir, que van ser detinguts al carrer Aragó de Barcelona el 18-O pels Mossos, els quals els acusen de tirar pedres a unes furgonetes policials que circulaven pel passeig de Gràcia, un fet que ells neguen, ja que asseguren que no van trepitjar aquest vial i que van ser detinguts quan esperaven l’autobús de tornada a Parets del Vallès. El seu advocat, Eduardo Cáliz, denuncia que van ser agredits pels Mossos, i que van ser atesos d’un trau al cap i a la cama al CAP de Manso de Barcelona, on els agents van estar tota l’estona custodiant-los.
Davant certes queixes, el Departament de Salut va fer un comunicat el 22 d’octubre en què assegura que “els cossos i forces de seguretat als dispositius sanitaris no poden vulnerar injustificadament el dret a la intimitat dels pacients ni suposar un obstacle per al normal desenvolupament de l’activitat sanitària” i admetia una irregularitat en les urgències de l’hospital Santa Tecla de Tarragona.
Avui l’equip de l’Observatori visitarà quatre empresonats al penal de Puig de les Basses i, demà, quatre més a les presons de Brians 1 i Brians 2. El tracte a les presons és “exquisit”, indiquen des de l’Observatori, que desitja que sigui “sempre” així. La previsió és tancar l’informe a principis de desembre i, si cal, mantenir el dispositiu obert si hi ha noves ordres de presó, com ara en el cas de l’Èric de Terrassa, dictada després de tres dies incomunicat a la comissaria de la Verneda. Les entrevistes es realitzen amb un mateix formulari i les ja fetes constaten que “no són casos aïllats” de mala praxi policial i judicial, sinó procediments “calcats”. Pel que fa al cas en què dues noies relaten que la policia va pegar als nois a Via Laietana i que un d’ells va ser portat a urgències, encara no ha estat identificat. I, a banda que els afectats denunciïn els maltractaments al jutjat, l’informe es vol presentar a les Nacions Unides i al Consell d’Europa.
LA FRASE
LA XIFRA
Álvaro i David, lliures, però hi ha casos “prebèl·lics”
A les vuit del vespre d’ahir es va convocar una concentració a la plaça de la Vila de Parets del Vallès per rebre en David i l’Álvaro, els dos veïns de 21 anys i amics de ben petits del municipi, que després de disset dies en presó preventiva acusats de tirar pedres a un furgó policial dels Mossos el 18-O, ahir al migdia es va anunciar la seva posada en llibertat provisional. En la resolució, el titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona, José Antonio Cruz de Pablo, constata “amb la ingent documentació aportada per la seva defensa”, que “és més que evident el seu arrelament” al municipi, un fet que foragita el seu risc de fugida.
L’advocat defensor, Eduardo Cáliz, d’Alerta Solidària, va confirmar ahir que han aportat al jutjat un munt de documents de suport als joves, des d’entitats fins al mateix alcalde, Jordi Seguer, d’Ara Parets - ERC. El penalista, hi va afegir, però, que presentaran recurs contra la mesura cautelar imposada als dos nois de prohibició d’assistir a manifestacions. “Presentarem un recurs perquè es un dret fonamental, a més ells no tenen antecedents ni cap sanció i, per tant, es manté intacta la seva presumpció d’innocència”, va sostenir Cáliz.
En la resolució, el magistrat sosté que sí que hi ha risc de reiteració delictiva perquè “l’evident crispació política i social ha degenerat en disturbis, alguns dels quals prebèl·lics”. Hi afegeix que davant els indicis recollits en l’atestat els fixa una mesura menys limitadora, com és que no puguin assistir a protestes, i alhora se’ls obliga a presentar-se setmanalment al jutjat, ja que continuen acusats de desordres públics. Els fets del 18-O seran investigats pel jutjat d’instrucció 25 que aquell dia era d’incidències i que va rebre la petició policial de bolcar el contingut dels mòbils d’alguns dels detinguts per saber si estaven organitzats.