La CUP creu que la unitat al Congrés faria perdre veus, matisos i diversitat
Els anticapitalistes aclareixen que, a diferència de JxCat i ERC, ells no van al Congrés a pactar res
La formació adverteix que el PSOE no és la solució
La CUP va tancar anit la campanya electoral a Sabadell, i ho va fer a la plaça de les Dones del Tèxtil, molt a prop d’on viu la família d’un dels CDR detinguts i en presó preventiva a Madrid. Els anticapitalistes van cloure la campanya amb el repte d’aconseguir entre tres o quatre diputats al Congrés. Els escenaris on captar més vots estan situats a Girona, on esgarraparien vots a la formació de Junts per Catalunya, i a la demarcació de Barcelona, on podrien aconseguir els altres dos escons. En aquesta demarcació, compten atreure votants d’ERC, concretament del sector ideològic més a l’esquerra, i també dels comuns.
Gairebé ningú dubta que podran tenir representació al Congrés per primera vegada en la història d’aquest moviment, i de moment el focus està posat en la feina que a Madrid puguin fer les forces independentistes. La petició de crear un grup propi que va llançar la candidata de JxCat, Laura Borràs, ha quedat al calaix. Una de les raons principals és la manera diferent que tenen les tres forces d’entendre la cambra baixa. La candidata anticapitalista, Mireia Vehí, alertava que la seva formació està lluny de les antigues polítiques de pacte que s’hi han signat: “Al Congrés no s’hi va a fer política ni fronts parlamentaris, només es poden pactar renúncies i rendicions”, va alertar la cap de llista. “Anem a fer el Congrés ingovernable, no hi anem a dialogar perquè aquest estat no és una democràcia”, indicava la número tres per la llista de Barcelona, Eulàlia Reguant.
Els anticapitalistes, a més, consideren que la unitat faria perdre “diversitat, veus i matisos” a l’independentisme. Vehí va assenyalar que “la tradició de Mas, Pujol i Duran és la del pacte i la negociació, i aquesta no és la nostra”, assegurava. “Que irònic quan comencin a il·legalitzar partits amb una llei aprovada per ells”, reblava. Amb els ulls posats en JxCat, la candidata va continuar dirigint el dards cap a aquesta formació apel·lant al conseller d’Interior, Miquel Buch. “Si hi ha algú que pot decidir que la coacció policial en aquestes eleccions no hi sigui, és Miquel Buch, si no dimiteix, que garanteixi que la gent vota amb tranquil·litat i que ordeni que els Mossos d’Esquadra no estiguin als col·legis electorals. “Volem unitat per respondre als desnonaments, per aturar la repressió policial, també dels Mossos, i les privatitzacions, perquè estem molt preocupades amb la llei Aragonès perquè es volen vendre el país a trossos”, va enumerar. Els comuns també van ser objecte de les crítiques dels anticapitalistes. Els recriminen que busquin pactar amb un PSOE que “està competint amb la dreta per liderar la repressió” i que està disposat a prohibir-ho tot per preservar la unitat d’Espanya. L’acte va ser seguit, tot i el fred, per unes dues-centes persones i hi va ser present l’exalcalde de Sabadell Maties Serracant.
Carrer, carrer i més carrer per fer un referèndum
Les crides a la mobilització són una constant en els actes de la CUP. Els anticapitalistes són del parer que les protestes sostingudes són la millor eina i “l’única manera perquè la comunitat internacional es defineixi respecte del conflicte català”, segons el membre de la CUP i exregidor a l’Ajuntament de Sant Cugat Ignasi Bea. Aquesta via principal, la pressió internacional, hauria de permetre celebrar un referèndum amb el vistiplau del govern espanyol i el suport de la resta de partits de l’esquerra espanyola. “Si perdem hi haurà una involució democràtica, però si guanyem serà una oportunitat per trencar el règim”, assenyalava el diputat de la CUP Vidal Aragonès. De moment, la primera mobilització serà avui, raó per la qual l’exdiputada Eulàlia Reguant feia una crida a mantenir la mobilització impulsada pel Tsunami. “Sortirem al carrer a reflexionar juntes ocupant places i carrers, perquè aquesta és la manera com guanyarem”, va reclamar.