El Tsunami supera la prova
Èxit en l’organització d’actes el primer dia d’ús de l’app tot i el miler d’atacs informàtics
La jornada combina el caràcter festiu amb el reivindicatiu
L’acampada d’Universitat viu un trencament intern
El Tsunami Democràtic es va plantejar la convocatòria d’accions a més de tres-cents municipis ahir, durant la jornada de reflexió prèvia a les eleccions, com un acte de desobediència a la Junta Electoral Central –tot i que aquesta ja va decidir divendres a la nit no prohibir-los, si bé va recordar a la Generalitat que ha de garantir “l’absoluta neutralitat dels espais públics. Però també ho va projectar com un assaig de cara a les tres jornades de protesta convocades a partir de demà, ja que era el primer dia que s’usava l’app del Tsunami. I l’assaig va resultar reeixit, tot i el miler d’atacs informàtics per part de l’Estat que va denunciar la plataforma, i en nombroses ciutats es van viure actes festius i reivindicatius.
El més multitudinari va congregar unes set mil persones a Barcelona i la primera prova va tenir lloc amb el canvi improvisat d’ubicació, ja que la jornada musical que havia de començar a les quatre de la tarda a plaça Catalunya es va traslladar a la plaça Universitat. A les onze una empresa contractada va començar a muntar l’escenari amb l’ajut de voluntaris, i a les quatre va començar puntual la jornada de concerts. El cartell de l’acte a Barcelona, on es va tallar la Gran Via entre el passeig de Gràcia i el carrer Aribau, no tenia res a envejar a un festival d’estiu. Entre la vintena de grups anunciats destacaven Els Amics de les Arts, Els Catarres, Gertrudis, Zebrass i la Companyia Elèctrica Dharma. I, a falta de portaveus, els cantants van expressar la indignació “amb un Estat que trafica amb la il·lusió d’un país lliure” i amb una sentència “indigna”, i l’exigència de la llibertat dels presos polítics. L’exdiputat Albano-Dante Fachin va pujar a l’escenari i va assegurar: “Els que han de reflexionar són els que diuen que això és una democràcia exemplar i ens envien la policia a pegar la gent.”
Una marxa convocada pel CDR amb una pancarta que resava “Ho tornarem a fer ” va sortir de plaça Universitat i va intentar arribar a la plaça Urquinaona, que estava blindada per un fort dispositiu policial. Van moure contenidors i van llançar objectes als policies, i va haver-hi corredisses a l’entorn de la plaça Tetuan.
LES FRASES
L’acampada de plaça Universitat continua tot i la divisió interna
L’acampada de la plaça Universitat de Barcelona continua tot i la polèmica que va acompanyar ahir l’anunci de suspensió que va fer part del col·lectiu. En l’assemblea de dimecres ja es van sentir veus que advocaven per aixecar l’acampada, però va ser en la de divendres quan la divisió interna es va fer evident. Els joves que continuaven ahir acampats van explicar que al final d’aquella assemblea un grup va decidir desmuntar 25 tendes i marxar, i van afirmar que es van endur dues urnes amb 40.000 euros recaptats per al funcionament de l’acampada i la defensa dels detinguts en les protestes –Alerta Solidària, que els defensa jurídicament, va agrair ahir a través de les xarxes la col·laboració de l’acampada. També van dir que es van endur material cedit per entitats, com ara tres envelats.
El col·lectiu que va decidir mantenir l’acampada acusa les joventuts d’ERC i la CUP d’haver decidit posar fi a la protesta sense consens i d’haver robat els diners de la caixa de resistència. Tot plegat va motivar un irat comunicat d’Arran i de les Joventuts d’Esquerra Republicana. El text, idèntic, qualifica d’“intolerables” els “atacs i difamacions infundades que estan rebent a través de les xarxes socials algunes organitzacions juvenils”, i afirma que “el jovent organitzat sempre ha actual de forma ètica, transparent i en benefici de la causa independentista”.
La polèmica va incloure l’ús de les xarxes socials, ja que el sector que aposta per continuar va acusar les joventuts dels partits d’haver usurpat els perfils de Twitter i Telegram. Ahir van circular acusacions creuades des de l’anomenada Acampada 14-O i l’Assemblea Plaça Uni, com s’ha rebatejat la que ha quedat. Des de la primera s’afirma que dimecres i dijous “persones adultes amb actituds impositives i intimidatòries” van trencar les dinàmiques assembleàries i van decidir “de forma unilateral crear trinxeres i actuar de forma encaputxada”. Des de la segona es va assegurar que “els partits polítics que donaven suport a l’acampada han abandonat les activistes”.