Rebuig europeu a la demanda de Valtònyc
La defensa del cantant atribueix la no admissió al fet que encara hi hauria vies de recurs possibles a l’Estat
El Tribunal Europeu de Drets Humans no admet el recurs de Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, contra la condemna de l’Estat espanyol a tres anys i mig de presó en considerar que les seves cançons constituïen un delicte d’enaltiment del terrorisme. L’11 de juliol passat un jutge de l’alt tribunal amb seu a Estrasburg va declarar inadmissible la petició del cantant. Quatre mesos més tard, la defensa del raper encara no sap els motius exactes del rebuig, però sospita que seria per un defecte de forma i no pel fons del cas.
Després que el maig del 2018 el Constitucional refusés el seu recurs contra la sentència de l’Audiència Nacional, a l’octubre de l’any passat l’advocat de Valtònyc, Gonzalo Boye, va registrar una demanda al TEDH en què acusava l’Estat de vulnerar la seva llibertat d’expressió en condemnar-lo a tres anys i mig de presó per delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. En menys d’un any, però, la petició d’empara a Estrasburg ha caigut en el primer escrutini.
Des de l’equip legal del cantant mallorquí s’atribueix el rebuig a “qüestions relatives a la via interna”. És a dir, que encara seria possible recórrer contra la condemna a l’Estat espanyol. Tot i això, estan estudiant quins passos poden fer ara. Com a tribunal que vetlla pel respecte als drets fonamentals a Europa, el TEDH només accepta casos que puguin haver implicat una violació de drets, sempre que el demandant hagi esgotat primer totes les vies de recurs al seu país, com seria el seu cas, ja que el Constitucional ja va decidir sobre el seu recurs.
Valtònyc va assegurar ahir que la demanda “no està desestimada”, sinó que no s’ha “admès”, de moment. En espera de saber si podrà tornar a presentar una demanda a Estrasburg per rebatre la seva condemna, Valtònyc va admetre que els hi hauria agradat “crear jurisprudència internacional” per casos relacionats amb la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol.
El rebuig d’Estrasburg no té implicacions en el procés d’extradició en què està immers Valtònyc a Bèlgica. Allà s’enfronta a una euroordre ara paralitzada al Tribunal d’Apel·lació de Gant, que està pendent de la resolució d’una pregunta prejudicial enviada al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l’aplicació del Codi Penal espanyol de manera retroactiva per activar la seva euroordre. Una decisió que va per llarg, ja que l’advocat general encara s’hi ha de pronunciar. De fet, ho farà dimarts vinent.