Política

opinió

Després del 25-S

Les enquestes indiquen que Núñez Feijóo, del Partit Popular, aconseguirà la majoria absoluta a Galícia i que Urkullu podrà seguir governant a Euskadi amb el suport dels socialistes. Fins aquí tot és previsible per a Galícia i per a Euskadi. Menys previsible és el futur de la política espanyola després de les eleccions de diumenge. Tot indica que els socialistes tindran un fort retrocés a les dues comunitats històriques. A Euskadi, Podem sobrepassa els socialistes i Bildu. A Galícia, les Marees, superen el PSE. Darrerament les enquestes no tenen bona premsa i perden credibilitat, tot i que ara mateix són l'únic termòmetre que tenen els partits per saber què han de fer a partir de diumenge per superar el mal tràngol de la manca de governabilitat espanyola. Rajoy i Sánchez s'han implicat de valent en aquestes eleccions. Hi han posat la cara. Si es confirma el retrocés dels socialistes, Pedro Sánchez es podria veure obligat a convocar de manera immediata un congrés –probablement l'1 d'octubre– en el qual podria perdre bous i esquelles i ser substituït per Susana Díaz com a secretària general del partit, un fet que provocaria que Rajoy pogués governar almenys un parell d'anys. Malgrat que la nova legislatura seria inestable de dalt a baix.

Amb aquest panorama no s'intueix cap futur polític ni per a Rajoy ni per a Pedro Sánchez que sigui engrescador. Fa un any que Rajoy anunciava eleccions el 20-D. No va sortir govern, noves eleccions i res. Hi ha cansament i només interessa el desenllaç. Els passos que es van fent sense desenllaç donen sensació de retòrica.

No cal esperar el resultat de les eleccions per veure que qui ha de resoldre l'encallament governamental espanyol són els partits. Hauran de capgirar la situació si convé amb un canvi d'entrenador com fan els equips de futbol quan no funcionen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nacions Unides

Àfrica reivindica el seu pes

Barcelona
Rosa Boladeras
Alcaldessa de Corbera de Llobregat (PSC)

“Volem estar orgullosos i contents de viure aquí”

abrera
Mercè Rocas
Cap de l’oposició (ERC)

“No s’han palpat gaires canvis i l’orgull promès encara s’espera”

Corbera de Llobregat

Entorn natural difícil de gestionar

Corbera de Llobregat
Guerra a Gaza

Hezbol·là ataca el nord d’Israel en represàlia per la mort de tres paramèdics

Barcelona
Nord d'Àfrica

Tebboune és reelegit president d’Algèria amb el 94,6% dels vots

Barcelona
Política

El Col·lectiu Primer d’Octubre també presenta candidatura al congrés d’ERC

barcelona
Pròxim Orient

Tres israelians moren en un atac a un pas fronterer de Cisjordània

Barcelona
Veneçuela

L’opositor González Urrutia rep asil polític a l’Estat espanyol

Barcelona