Política
“Indefensió” a Susqueda
L'exregidor Oriol Ortín (CiU) considera que el delator de corrupció política està desemparat i juga en desavantatge respecte dels càrrecs públics
La fiscalia anticorrupció investiga setze persones per les seves denúncies des del 2009
“Vaig ser la primera persona, i hauria pogut ser qualsevol altra, que mira els pressupostos [municipals] fora de la gent que ha gestionat el consistori. Allò només calia veure-ho per posar-se les mans al cap.” Oriol Ortín és bomber de la Generalitat. Del 2007 al 2015 va ser regidor de l'Ajuntament de Susqueda. Com a independent de les llistes de CiU, Ortín va voler fiscalitzar l'administració local, i des del 2009 ha presentat denúncies i informació sobre l'actuació del consistori, que la fiscalia anticorrupció investiga des del desembre del 2011.
El jutjat d'instrucció número 3 de Santa Coloma instrueix les causes penals, en què Ortín va decidir presentar-se com a part. Arran de les acusacions d'irregularitats i d'haver denunciat l'ampliació de la partida per a personal de més d'un 100%, l'exregidor explica que va haver de marxar del poble i anar a viure a la Cellera de Ter. “La indefensió que sento, que crec que és la indefensió del denunciant de corrupció política, m'ha obligat a abandonar casa meva. I és una llàstima que hagi de fer-ho per seguretat i en defensa de diner públic. Em sento impotent.”
Ortín va disposar de protecció policial –per a ell, la dona i les dues filles– del 2011 al 2014. Explica que l'exregidor Joan Muntada tenia prohibit acostar-se-li, però hauria incomplert l'ordre d'allunyament a Ortín. Muntada és exregidor i marit de l'actual tinenta d'alcalde, Eva Viñolas. Ortín es pregunta com “es pot deixar de protegir algú que ja ha vulnerat una resolució judicial [d'allunyament]”.
“Ultramarató sense meta”
Ortín, diplomat en gestió i administració pública, no vol calcular els diners gastats en processos judicials. “Això és com una ultramarató sense meta. Has de dosificar-te, hidratar-te, descansar, reposar, meditar..., i has d'anar fent perquè no hi ha meta. Potser el dia que ens asseurem al jutjat.” Troba preocupant la velocitat de la justícia. “La [filla] gran (set anys) marxarà de casa [d'aquí a onze anys] i encara estarem aquí. Que el sistema no agilitzi les coses no és just.”
La fiscalia investiga setze persones vinculades a Susqueda i al seu ajuntament, incloent-hi l'alcalde, Joan Mercader, i Eva Viñolas, tots dos d'ERC. Hi ha obertes sis causes diferents i se n'han arxivat provisionalment tres més per falta de proves. A Mercader se l'acusa, entre altres coses, d'un delicte contra l'administració pública per prevaricació, contra l'ordenació del territori i de tràfic d'influències.
Entre els investigats, hi ha els esmentats Muntada i Viñolas, el secretari de l'Ajuntament, Isidre Llucià; el seu germà, l'arquitecte Antoni Llucià; els responsables del catàleg de masies (l'arquitecte tècnic Bernat Masó i l'arquitecte redactor Francesc Bordes); exregidors i familiars de Muntada, cosí de l'excomissionada de Transparència de la Generalitat, Núria Bassols.
Apartaments en lloc de fusteria
A l'edifici de ca la Maru, per exemple, els propietaris hi haurien construït una casa amb llicència de porxo agrícola. A més, hi podria haver hagut falsificació de dades del catàleg de masies i cases rurals de Susqueda per justificar-ne la construcció. En la instrucció sobre l'edifici de la rectoria, s'investiga si dos apartaments d'un negoci de turisme rural es van construir emparant-se en una llicència per col·locar fusta en tres obertures de la façana.