Política

Política

“Indefensió” a Susqueda

L'exregidor Oriol Ortín (CiU) considera que el delator de corrupció política està desemparat i juga en desavantatge respecte dels càrrecs públics

La fiscalia anticorrupció investiga setze persones per les seves denúncies des del 2009

“Vaig ser la primera persona, i hauria pogut ser qualsevol altra, que mira els pressupostos [municipals] fora de la gent que ha gestionat el consistori. Allò només calia veure-ho per posar-se les mans al cap.” Oriol Ortín és bomber de la Generalitat. Del 2007 al 2015 va ser regidor de l'Ajuntament de Susqueda. Com a independent de les llistes de CiU, Ortín va voler fiscalitzar l'administració local, i des del 2009 ha presentat denúncies i informació sobre l'actuació del consistori, que la fiscalia anticorrupció investiga des del desembre del 2011.

El jutjat d'instrucció número 3 de Santa Coloma instrueix les causes penals, en què Ortín va decidir presentar-se com a part. Arran de les acusacions d'irregularitats i d'haver denunciat l'ampliació de la partida per a personal de més d'un 100%, l'exregidor explica que va haver de marxar del poble i anar a viure a la Cellera de Ter. “La indefensió que sento, que crec que és la indefensió del denunciant de corrupció política, m'ha obligat a abandonar casa meva. I és una llàstima que hagi de fer-ho per seguretat i en defensa de diner públic. Em sento impotent.”

Ortín va disposar de protecció policial –per a ell, la dona i les dues filles– del 2011 al 2014. Explica que l'exregidor Joan Muntada tenia prohibit acostar-se-li, però hauria incomplert l'ordre d'allunyament a Ortín. Muntada és exregidor i marit de l'actual tinenta d'alcalde, Eva Viñolas. Ortín es pregunta com “es pot deixar de protegir algú que ja ha vulnerat una resolució judicial [d'allunyament]”.

“Ultramarató sense meta”

Ortín, diplomat en gestió i administració pública, no vol calcular els diners gastats en processos judicials. “Això és com una ultramarató sense meta. Has de dosificar-te, hidratar-te, descansar, reposar, meditar..., i has d'anar fent perquè no hi ha meta. Potser el dia que ens asseurem al jutjat.” Troba preocupant la velocitat de la justícia. “La [filla] gran (set anys) marxarà de casa [d'aquí a onze anys] i encara estarem aquí. Que el sistema no agilitzi les coses no és just.”

La fiscalia investiga setze persones vinculades a Susqueda i al seu ajuntament, incloent-hi l'alcalde, Joan Mercader, i Eva Viñolas, tots dos d'ERC. Hi ha obertes sis causes diferents i se n'han arxivat provisionalment tres més per falta de proves. A Mercader se l'acusa, entre altres coses, d'un delicte contra l'administració pública per prevaricació, contra l'ordenació del territori i de tràfic d'influències.

Entre els investigats, hi ha els esmentats Muntada i Viñolas, el secretari de l'Ajuntament, Isidre Llucià; el seu germà, l'arquitecte Antoni Llucià; els responsables del catàleg de masies (l'arquitecte tècnic Bernat Masó i l'arquitecte redactor Francesc Bordes); exregidors i familiars de Muntada, cosí de l'excomissionada de Transparència de la Generalitat, Núria Bassols.

Apartaments en lloc de fusteria

A l'edifici de ca la Maru, per exemple, els propietaris hi haurien construït una casa amb llicència de porxo agrícola. A més, hi podria haver hagut falsificació de dades del catàleg de masies i cases rurals de Susqueda per justificar-ne la construcció. En la instrucció sobre l'edifici de la rectoria, s'investiga si dos apartaments d'un negoci de turisme rural es van construir emparant-se en una llicència per col·locar fusta en tres obertures de la façana.

3
persones
investigades per la construcció de dos apartaments en un edifici emparant-se en una llicència per col·locar fusta en unes obertures.
8
persones
investigades per l'habitatge de ca la Maru, per al qual s'hauria concedit una llicència de porxo agrícola.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont lamenta que Elena s’apunti a "l’onada repressora" quan l’acusa de conducta impròpia

barcelona
guerra a europa

Rússia fa quatre dies que no pot expulsar a les forces ucraïneses invasores

barcelona
Ucraïna

Operació contra una presumpta trama de frau en pressupostos de defensa

barcelona
europa

La UE, els EUA, el Regne Unit i el Canadà volen més sancions a Bielorússia

barcelona

Tercer agent detingut per ajudar Puigdemont

GRANOLLERS
japó

Nagasaki commemora la bomba nuclear amb absències notables

barcelona
política

L’ANC reclama una investigació sobre l’operació policial “desproporcionada”

barcelona
judicial

El TSJC demana informació a Mossos abans d’admetre les querelles per no detenir Puigdemont

barcelona
política

Forn critica l’operació gàbia: “és per casos molt extrems”

barcelona