política
elleccions a Galícia
Feijóo arrasa i renova la majoria absoluta per al PP
En Marea aconsegueix el ‘sorpasso' i relega el PSdG com a tercera força tot i empatar a 14 diputats
El BNG perd un representant mentre que Ciutadans no fa el mínim per entrar al Parlament gallec
El considerat delfí de Mariano Rajoy, Alberto Núnez Feijóo, s'erigeix com un valor a l'alça i revalida la majoria absoluta del PP a Galícia. El candidat popular va aconseguir, ahir a la nit, mantenir els 41 diputats, fet que li permet engegar un tercer mandat. Amb gairebé el 48% dels vots, Feijóo s'erigeix com a home de moda del PP i ahir a la nit ja rebia les felicitacions del president espanyol en funcions.
Feijóo no va acusar el clima d'incertesa que es viu a l'Estat espanyol i es va imposar còmodament a les quatre demarcacions gallegues. Des que existeix com a tal, el PP s'ha imposat en totes les eleccions gallegues, batent el seu rècord el 1997, amb el suport del 53% dels vots.
A la seu popular, el futur president gallec va ser rebut amb una gran ovació per part de militants i simpatitzants i Feijóo va penjar una fotografia a Twitter, poc abans de les 11 de la nit, amb la seva mare, Sira, i una frase: “A Galícia, sí, gràcies”, reblava.
D'altra banda, el PSdG rep un dur revés després que l'amalgama de formacions d'En Marea, en què hi ha Podem, Esquerra Unida i l'Anova de l'antic líder del BNG Xosé Manuel Beiras, aconsegueixi la segona posició amb 14 diputats.
Durant la nit electoral, els dos partits van anar frec a frec i, en alguns moments, tan sols els separaven poc més de 400 vots. Finalment, En Marea, nascuda del municipalisme, relegava al tercer lloc als socialistes gallecs, que han patit una greu crisi interna. Així, amb el 18,91% de les paperetes, arriba a les 14 actes de diputat; les mateixes que els socialistes, que també n'obtenen 14, però amb el 17,88% dels sufragis.
Amb la segona posició ja a la butxaca, el coordinador de campanya d'En Marea, Manuel Barreiro, es va dirigir als seus votants i va assegurar que “no accepta que la victòria del PP sigui la derrota de la voluntat de canvi” a Galícia i va avançar que les polítiques de les “megaretallades” acordades “des de Brussel·les” amb els populars seran “discutides als carrers i a les places”.
Els dirigents d'En Marea consideren que la irrupció com a segona força del Parlament gallec demostra que “hi ha ganes d'un canvi polític a Galícia” i que “el procés de confluència no està acabat”. Tot i que les enquestes els auguraven entre 15 i 17 diputats, En Marea donava per bons els 14 i, sobretot, el fet d'aconseguir la segona posició.
El Bloc Nacionalista Gallec (BNG), amb nova candidata, Ana Pontón, aconseguia salvar els mobles i tenir grup parlamentari propi, amb el 8,37% dels vots i sis diputats. Els nacionalistes gallecs han patit una greu davallada en les darreres cites electorals, sobretot des de la marxa de l'històric Beiras. Tot i la pèrdua d'un diputat, el BNG considerava positius els resultats, perquè les enquestes dels darrers mesos tan sols els en donaven entre dos i quatre.
Per la seva banda, Ciutadans s'emportava la clatellada de la nit, perquè no aconsegueix representació al Parlament gallec. La candidata, Cristina Losada, visiblement decebuda, acusava la llei electoral gallega de ser “obsoleta”.
La participació en aquestes eleccions ha estat del 63,75%, unes dècimes per sota dels comicis celebrats el 2012.