Política

procés sobiranista

Aprenent a dir que no

L'Ajuntament de Breda s'adhereix a una plataforma partidària de la unilateralitat cap a la independència

Per l'alcalde, convé “unitat d'acció i pedagogia de la desobediència”

El nou ensexposa que els pròxims mesos podrien ser “els darrers sota el regne d'Espanya”

Una proposta de tres veïns de Breda ha agafat forma i, amb el suport de l'Ajuntament, s'ha convertit en la Plataforma Unitària Independentista a Favor de la República Catalana. L'alcalde de Breda, Dídac Manresa (ERC), explica que la iniciativa de la plataforma és “estrictament local” i pretén fer “pedagogia de la desobediència”.

La nova plataforma posarà a l'abast de la ciutadania el manifest fundacional. El dilluns 3 el ple municipal va donar suport a la plataforma i s'hi va adherir. Els onze regidors –sis d'ERC, a l'equip de govern; dos del PDC, dos de Tots per Breda, i un de la CUP– hi van donar suport. Posteriorment els edils de Tots per Breda se n'han desmarcat perquè és una iniciativa supramunicipal. A la plataforma també hi és Moviment d'Esquerres, que no té representació en el ple.

Les legalitats A i B

Manresa considera que la plataforma treballa “en positiu” i aportarà informació a la ciutadania sobre la situació al país quan el Parlament aprovi la llei de transitorietat jurídica. “Hi haurà un moment que hi haurà una legalitat A, la catalana, i una legalitat B, l'espanyola, per dir-ho d'alguna manera. I el que s'ha d'explicar és que haurem d'obeir la A i mantenir-nos ferms.”

La plataforma vol “desactivar la por” –indica l'alcalde bredenc– i preveu convidar el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, perquè clarifiqui, entre altres coses, com es podran pagar els impostos a la hisenda catalana o com les pensions estaran garantides.

Manresa entén que en l'actual context la unilateralitat és l'“única forma possible”. De fet, el manifest ho defensa atesa la “repressió de l'Estat espanyol”. La plataforma veu a prop un final de cicle. “El procés iniciat per la societat catalana està tan avançat que pot ser que, per primera vegada, aquests siguin els darrers mesos que els catalans i les catalanes ens trobem sota el regne d'Espanya”.

El manifest demana que “estiguem a l'altura per culminar el procés de ruptura i alliberament” i recorda un fragment del poema Ara mateix, de Miquel Martí i Pol: “Posem-nos dempeus altra vegada / i que se senti la veu de tots solemnement i clara. / Cridem qui som i que tothom ho escolti / I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, / i via fora!, que tot està per fer i tot és possible.”

La plataforma va ser presentada en públic divendres al vespre al centre cívic, davant unes 120 persones, amb una xerrada amb els diputats Benet Salellas (CUP) i Jordi Turull (Junts pel Sí) i el senador per ERC Santiago Vidal. La majoria de les persones que van prendre la paraula van remarcar que el procés es culminarà tant sí com no.

L'acte Com desobeir l'Estat espanyol? va ser conduït per Joan Josep Morales, un dels promotors. El lema de la xerrada va provocar una piulada crítica de Societat Civil Catalana. Carla Salillas (ANC), Toni Montes (MES), la diputada Natàlia Figueras (Junts pel Sí) i els regidors locals Òscar Montero (CUP), Judit Cortada i Teresa Martorell (PDC) van assistir al primer acte de la plataforma. Al gener, l'ajuntament de Breda ja havia declarat el rei Felip VI i la família reial no grats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona