Política

municipal

taxes

Manlleu congela l'IBI i la taxa de les escombraries

L'equip de govern no va trobar el suport necessari i ni els va portar en el ple

El ple de les ordenances de Manlleu va tornar a evidenciar que, en temes clau, costarà que l'equip de govern i l'oposició s'entenguin. Tot i que es van aprovar algunes modificacions en ordenances com ara l'impost de vehicles de tracció mecànica –es recupera la bonificació per a vehicles clàssics– i la de la plusvàlua –només s'apuja en casos de compravenda– gràcies als vots del PSC, ICV i la regidora no adscrita Maria Teresa Gallifa, que es van afegir als de l'equip de govern que governa en minoria, el debat polític va girar entorn del fet de no haver arribat a un acord per modificar ordenances de pes com són l'IBI i la taxa de les escombraries.

Des de la CUP, es va lamentar que amb l'IBI no s'hagi continuat amb la idea iniciada l'any passat de convertir-lo en un impost cada cop més progressiu: “No entenem per què no voleu que el 90% de la població de Manlleu pagui menys i es pugui recaptar més apujant a un 10% que correspon a grans empreses. Esteu demostrant que no creieu en polítiques socials redistributives i es frena el que es va començar l'any passat”, va destacar el regidor Isma Dot. La regidora d'Hisenda, Marta Alsina, va remarcar que l'IBI “no és el millor impost perquè qui té més pagui més”. “Hi ha empreses que tenen molt valor cadastral però estan al límit de tancar”, va explicar.

Per part de CiU, la principal crítica es va centrar en la voluntat d'apujar un 4% la taxa de les escombraries per l'any que ve: “El servei no és eficient i només se'ls acut apujar l'impost a la ciutadania. Per què no es busquen altres models de gestió?”, va dir Nieto. El ple de les ordenances també va servir per veure afinitats de cara al pressupost que s'haurà d'aprovar aviat. Després del refredament de la relació amb CiU, sembla que el govern local mira cap al PSC, tot i que no n'hi haurà prou de convèncer els tres regidors socialistes.

A Tona, s'apuja l'IBI

Després de cinc anys sense ser objecte de modificacions, de cara al 2017 l'impost de béns immobles a Tona augmentarà cap a un 2% en sòl urbà, mentre que en rústec, després que l'any passat entressin en vigor les valoracions dels edificis en sòl no urbanitzable i els veïns de l'entorn rural haguessin de fer front a una gran despesa, s'abaixa un 10%. En aquest impost s'han aprovat bonificacions per a habitatges amb la certificació energètica A. També augmenta cap a un 4% la taxa de les escombraries.

Des de l'oposició, ERC es va abstenir i ho va justificar: “D'una banda, veiem bé les bonificacions per eficiència energètica o per la reforma de façanes però, de l'altra, no entenem que amb la bona situació econòmica del poble s'apugin taxes que afecten tanta gent.” Els vots a favor van ser els set de l'equip de govern i el de la regidora Berta González, d'ICV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia