ÉRIC SIBINA
ALCALDE DE SANT VICENÇ DE TORELLÓ (ERC-AM)
“Portar l'aigua és la prioritat principal”
“El centre d'acollida a la casa del metge de Borgonyà és bàsic per desenvolupar econòmicament la colònia”
“Marca un creixement sostenible”
“L'escorxador té una llicència ambiental estricta”
Estrenant-se en la política municipal
Éric Sibina explica que fins ara no havia estat mai en política i que entre els motius de presentar-se hi ha el de poder viure el procés de Catalunya des de dins. Ha estat vinculat a l'ANC i al futbol Sant Vicenç. Té 30 anys acabats de fer. Va estudiar ciències empresarials. I quan va arribar a l'alcaldia treballava a l'escorxador Mafriges, feina que va deixar un cop va accedir al càrrec d'alcalde. Ara es dedica de forma exclusiva a l'alcaldia. Està al capdavant d'un govern d'ERC i CiU.
Quines són les prioritats d'aquest mandat?
La prioritat principal que tenim entre mans és la portada de l'aigua. L'Ajuntament ja havia participat en la construcció de la planta potabilitzadora. I ara cal portar l'aigua fins als tres nuclis. Ho hem desencallat. Feia dos anys que això estava parat. Hem aconseguit subvencions. Estem parlant d'una inversió de gairebé 700.000 euros d'un pressupost d'1,8 milions. És un impacte important, i tot i que estem bé econòmicament, estem endeutats només un 13%.
S'ha de fer el centre d'acollida a Borgonyà. Com està, això?
És importantíssim per desenvolupar econòmicament la colònia. L'antiga casa del metge serà el futur centre d'interpretació i acollida de la colònia. Tenim un magnífic escenari per potenciar el turisme, com és Borgonyà, però no tenim serveis. És el pilar fonamental per poder desenvolupar el paquet turístic que volem tirar endavant. Vam fer la primera fase per arreglar la teulada, la part més malmesa. Ara la Diputació ha presentat el projecte de segona fase i estem buscant finançament. Puja gairebé 300.000 euros. Hem demanat ajuda a la Generalitat. S'ha d'arreglar tot el fora i tot l'interior.
És important a nivell turístic...
És bàsic perquè, per exemple, quan arriben autobusos ni tan sols hi ha un lavabo públic. Serà centre d'acollida però també un centre d'interpretació i museïtzació en què es recuperarà tal com era la casa del metge. En aquella època era molt important. Era avançada al seu temps. Tenia una màquina de raigs X, que només n'hi havia a Barcelona. Cal donar valor al fet peculiar de la colònia.
Dos grans projectes doncs?
Bé, també hi ha les rotondes de l'escola, que és un projecte que estava pendent a l'ajuntament des del 2001. Amb la col·laboració de la Diputació hem aconseguit arrencar-ho i es farà el 2017. És un problema històric. Hi ha un canvi de rasant molt important i ara no hi ha cap element que reguli la zona. És molt perillosa. Es faran dues rotondes. Millorarem la seguretat viària en el tram. No ha passat mai res però ens ha preocupat històricament. També treballem amb la remunicipalització de l'aigua. Se'ns acaba el contracte amb Sorea el 2017 i estem en vies d'estudi de quin és el futur de la gestió. Tenim tres nuclis de població, amb una estructura bastant vella. Hem de mirar com financem les obres que cal fer però la idea és remunicipalitzar-ho. A més, tenim un projecte de millora de la llar d'infants.
Governen amb un pacte d'ERC i CiU i s'ha destituït un regidor de CiU. Afecta això en l'acord?
Les relacions dins l'equip de govern van molt bé. Hi va haver l'entrebanc de la destitució del regidor Àlex Aragón. CiU va demanar que se li retiressin les competències i jo, com a alcalde, ho vaig fer amb consens de tot l'equip de govern. Li vam perdre la confiança.
Per quin motiu?
Vas ser una pèrdua de confiança. Ell manté l'acta de regidor, i passarà al grup de no adscrits. En el pacte comptes de 6 som 5 però segueix perquè la relació són bones. Les regidories que tenia ell han passat als altres regidors de CiU.
S'ha aprovat provisionalment el POUM. Què preveu?
Calia tenir un POUM adaptat a la realitat actual. Anàvem amb unes normes subsidiàries del 1986. Ens adeqüem a la normativa vigent. Marca un creixement sostenible, de 500 persones durant 50 anys. A Borgonyà, com que és bé cultural d'interès nacional, no es toca res i ho regularà un pla especial que està en marxa i en la fase final. Regularà com era la colònia per recuperar els seus orígens.
Com resol el tema de l'escorxador
L'important d'aquest POUM era l'ampliació de l'escorxador. Sempre ha portat discussió. Nosaltres creiem que ha de créixer però de manera ordenada. A més, mentre el POUM ha estat pendent d'aprovar, hem treballat amb la Generalitat per aportar el que creiem que calia incloure a la llicència ambiental en tema de pudors i sorolls. És una llicència molt estricta.
Això resoldrà les queixes d'alguns veïns per les molèsties?
Esperem que sí. És cert que l'escorxador està enganxat al nucli de la població i no és una indústria que faci música i olor de galeta. Però estem segurs que hi trobarem benefici per als veïns.
Què pensa de les investigacions a ajuntaments sobiranistes?
És un exemple de l'Estat contra les administracions i, sobretot, contra el món local, que som la base de l'independentisme. És trist i lamentable que es coarti la llibertat als càrrecs electes. Ara mateix, amb el cas d'en Joan Comas. És una violació dels drets a la llibertat d'expressió. És molt trist.
Quin paper han de tenir els ajuntaments en el procés en aquest pròxim any...
Ve un any divertit. Ens haurem de posar a mans del que ens digui el Parlament de Catalunya. Farem el que faci falta per aconseguir la nostra llibertat, el nostre dret a vot, el nostre dret a fer un referèndum. Ho vam assumir quan vam entrar. Ens posarem a disposició de la Generalitat. Si fa falta desobeir sens dubte ho farem. No tenim cap por.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.