Política

politica

La investigació de la guerra a l'Iraq no prospera pel PNB

L'absència del diputat basc sense explicació provoca un sobtat empat al Congrés que enterra l'intent d'ERC i el PSOE d'importar l'informe Chilcot britànic

L'oposició hi veu entesa amb el PP

Amb Mariano Rajoy ja com a president investit, la comissió d'Afers Estrangers del Congrés va viure ahir una sessió d'infart que preludia el que pot ser la legislatura. Quan el PP estava contra les cordes per l'intent d'ERC –pactat amb el PSOE i Podem– d'investigar el paper de l'Estat espanyol en la guerra a l'Iraq, una sobtada absència del PNB va provocar un empat que enterra el propòsit d'importar l'informe Chilcot del Regne Unit.

La proposta inicial d'ERC era obrir al Congrés una comissió d'investigació en què cada grup triés quatre acadèmics per tal que, en el termini de nou mesos, completessin un dictamen sobre el paper de l'Estat espanyol governat per José María Aznar en la intervenció a l'Iraq del 2003 guiada pels Estats Units i el Regne Unit. En veure que la proposta no prosperaria, ERC va optar per salvar el propòsit bàsic amb una transacció amb el PSOE per instar el govern de Rajoy a elaborar i enviar al Congrés, en el termini de nou mesos, un informe d'avaluació sobre la participació espanyola militar, comercial i en l'àmbit de la cooperació. “No és el que exigíem d'entrada, però almenys serà impossible que el govern espanyol sepulti el que s'ha destapat en altres parlaments europeus”, va argumentar el portaveu d'ERC, Joan Tardà.

Tres empats seguits a 18

Al criteri de Tardà s'hi va sumar el socialista Ignacio Sánchez Amor. “Els països seriosos examinen amb seriositat aquest tipus d'assumptes del passat”, va reivindicar el diputat del PSOE, que va negar que la iniciativa perseguís cap “revenja partidista”. Arribada l'hora de votar, però, la sorpresa va saltar al marcador de la comissió quan els proponents havien assumit que la suma del PSOE, Podem, ERC i el Partit Demòcrata seria suficient per derrotar l'oposició del PP i C's. El resultat de la votació a mà alçada que va guiar el president de la comissió, el popular Jesús Posada, va reflectir un sobtat empat entre divuit diputats favorables i divuit contraris a l'informe investigador. Alguns diputats no dissimulaven la cara de sorpresa.

Seguint el reglament, el popular Posada va instar a votar per segon cop i va obtenir un idèntic divuit a divuit. Tot i sospesar l'opció de repetir la votació més endavant, finalment Posada va concloure que era millor tornar a votar immediatament. Com que res havia canviat perquè el diputat del PNB continuava absent, el resultat va tornar a ser de divuit a divuit. Amb un matís letal: com que ja es tractava del tercer empat consecutiu, la normativa estableix que el projecte decau com si a la pràctica fos rebutjat.

L'absència del PNB que va evitar el disgust al PP, segons fonts parlamentàries, s'ha de llegir en clau de l'entesa que Rajoy vol forjar amb el PNB per elevar la seva actual majoria de 170 escons (amb C's i Coalició Canària) i sumar els cinc del PNB fins a assolir els 175, que el situen a un sol diputat de la majoria absoluta. “Quina casualitat que hagi faltat precisament el PNB...”, admetien fonts del grup d'ERC al Congrés. En el record de tots els diputats hi havia el joc de rimes amb “donar gra” i el “tractor” per recollir-lo que es van dedicar Rajoy i el portaveu del PNB, Aitor Esteban, en el debat d'investidura i la realitat aritmètica que Íñigo Urkullu necessita el vot del PSE i també del PP per repetir com a lehendakari.

Que la investigació sobre l'Iraq no era del gust del PP ho va provar el diputat Ricardo Tarno, que va reivindicar l'obra d'Aznar com a “legal” i “legítima”.

LES XIFRES

24
vegades
apareix el nom de José María Aznar en l'informe de Sir John Chilcot elaborat al Regne Unit sobre l'Iraq.
9
mesos
era el termini que ERC i el PSOE donaven per tenir un informe sobre la participació espanyola a l'Iraq.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia