Política

NICOLÁS VISO

ALCALDE DE BAGÀ (COMPROMÍS PER BAGÀ)

“Volem reformar el carrer Raval”

“El nomenament de la Unesco és una responsabilitat. No podem desvirtuar la festa de la Fia-faia”

“Calen ajudes perquè els joves que estudien i es preparen a Barcelona tornin al Berguedà”

Alcalde des del 2004 i regidor des del 1995
Nicolás Viso va accedir a la política local quan va entrar com a regidor a l'Ajuntament el 1995. És alcalde de Bagà des del 2004. Explica que durant quatre anys i mig va tenir dedicació exclusiva a l'Ajuntament, coincidint amb l'època en què es podien tirar endavant més projectes. “Va ser profitós”, diu. Però el 2013 es va reincorporar a la seva feina al túnel del Cadí, feina que combina amb l'alcaldia. Assegura que li agrada molt la política municipal però que mai l'ha atret fora del món local.
Va arribar a l'alcaldia fa 12 anys. Quin balanç en fa?
Comença a fer uns quants anys... Fa lleig que jo ho digui però crec que han estat positius. Una de les qüestions importants era obrir una nova via de circulació, que en diem de circumval·lació, que va permetre tancar el trànsit rodat a la nostra artèria comercial, el carrer Raval. Va ser una de les actuacions que marquen una diferència més pronunciada amb el Bagà d'abans.
Diu que ja són uns anys, vol dir que no es tornarà a presentar?
No ho sé. Potser ara no és el moment de parlar-ne. Però són molts anys. És així. M'encanta la política municipal però fora del món local no m'atrau gens. Fa 22 anys que sóc a l'Ajuntament però em continuo sentint jove, tinc 57 anys, i crec que l'experiència també és un valor. Aprens a tramitar un expedient, com adreçar-te als veïns...
Quina és la prioritat del mandat?
Tot i el moment complicat econòmicament i de gestió dels ajuntaments, l'actuació principal seria la reforma del carrer Raval, per fer-lo més agradable. Ara no deixa de ser un carrer amb dues voreres i amb part central asfaltada, i voldríem fer-lo de plataforma única. La finalitat prioritària és la renovació dels serveis perquè estan deteriorats perquè són carrers molt vells. Tenim el projecte executiu fet des de 2009 i ara s'haurà d'adequar pel que fa a preus. Aquest és el projecte que necessita Bagà.
Està sanejat econòmicament l'Ajuntament per fer aquesta obra?
Mai està prou sanejat, però a Bagà en el tancament de 2015 l'endeutament està a l'entorn del 30%. Hem tancat amb un romanent de tresoreria positiu. I ens permet endeutar-nos per afrontar l'obra. Igualment, cercarem subvencions.
Què ha aportat la declaració de la Fia-faia patrimoni mundial?
El fet que surtis en un catàleg tan important com el de béns immaterials de la Unesco és importantíssim i diu molt de la nostra festa ancestral, que hem sigut capaços de mantenir i que no s'hagi perdut. Ara farà tot just un any del nomenament i ens ha posat al top ten, al primer nivell de festes reconegudes i patrimonials. Estic molt content i orgullós de la meva vila. El 2010 la Generalitat ja la va nomenar festa patrimonial d'interès nacional. Són dos nomenaments molt importants. I és una responsabilitat. No podem desvirtuar la festa. Hem de mantenir l'essència i hem de fer recerca perquè el que ens ha portat on som és mantenir les tradicions.
És suficient la proposta de desdoblament de l'eix Llobregat?
Jo sempre n'he estat un defensor i ara no canviaré. Hi ha una consideració que de vegades oblidem i és que és un eix europeu. No el defensem com l'hem de defensar. Em fa la sensació que això de fer dos carrils de pujada el divendres i dos el diumenge de baixada està més fet per a la gent que puja a esquiar que no pas per al desenvolupament econòmic del Berguedà.
L'economia necessita empenta?
Al Berguedà tenim un índex de població amb una edat avançada i des de les administracions supramunicipals ens han de donar més mecanismes de desenvolupament econòmic. Està molt bé el sector turístic, és un motor important, però no és suficient. Calen ajudes i facilitats perquè els joves que estudien i es preparen a Barcelona tornin al Berguedà. Cal que tinguem una perspectiva de futur al nostre territori amb activitat econòmica que faci que els joves es puguin quedar a treballar al Berguedà.
Com veu el procés d'independència de Catalunya?
La veritat, el veig molt perillós. No amago que no sóc independentista, però crec que s'ha fet tan malament que al final també m'hi tornaré. Hauríem d'avançar cap a la participació de la ciutadania en la presa de decisions. Cal fer un procés participatiu sigui com sigui. Però hem entrat en un bucle de pim-pam-pum i els ajuntaments estem al mig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona
Política

El Parlament acorda tres senadors per a PSC i Junts i un per ERC i PP

barcelona
política

Els nous consellers del govern valencià del PP prenen possessió

barcelona
política

PSC i SOM presenten una moció de censura a Els Pallaresos

ELS PALLARESOS
Estats Units

Trump reapareix amb l’orella embenada i ovacionat a Milwaukee

Barcelona