Política

La CUP aposta per avançar el referèndum si l'Estat dóna nous “cops repressius” contra el procés

Quim Arrufat veu “probable” que el govern espanyol intenti fer “saltar enlaire els pilars del procés” per la via judicial

L'exdiputat recorda que la resolució del Parlament indica que la consulta s'ha de celebrar “com a molt tard” al setembre, però pot ser abans

El portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, creu que no es pot donar per tancat que el referèndum se celebrarà al setembre de 2017 i n'ha condicionat el calendari al desenvolupament de la situació política espanyola. Així, ha advertit que una nova ofensiva judicial del govern espanyol contra el procés podria precipitar l'aprovació de les lleis de desconnexió i avançar el referèndum abans del setembre.

En una entrevista a l'ACN, l'exdiputat cupaire ha defensat que el referèndum no ha de celebrar-se necessàriament al setembre, sinó que pot ser abans. I en aquest sentit, ha recordat que la resolució aprovada al debat de política general estableix que s'ha de fer “com a molt tard” al setembre del 2017. El calendari dependrà, segons el portaveu del secretariat nacional de la CUP, de l'actitud que tingui el govern de PP.

Arrufat desconfia de les crides al diàleg del nou govern de Rajoy. Segons ell, mentre d'una banda ofereixen “música i retòrica”, de l'altra banda és “probable” que estiguin preparant “cops repressius que facin saltar els pilars del procés enlaire”. Es refereix, entre d'altres, a inhabilitacions de càrrecs electes i suspensions d'institucions catalanes.

En la seva opinió, cal preveure que el govern espanyol vulgui tensar encara més la relació amb Catalunya per tal d'aplegar PSOE i C's al seu voltant, tenint en compte la seva situació de minoria absoluta. Un escenari que ha qualificat de “molt probable”.

“Si hi ha passes endavant que no són admissibles a nivell democràtic, haurem de saltar. Si inhabiliten la presidenta del Parlament no sé fins quin punt ens podem quedar de braços plegats”, ha reblat.

Segons Arrufat, la possibilitat d'avançar el calendari del referèndum és una qüestió que s'ha parlat entre Junts pel Sí i la CUP sobre la qual hi ha consens. A més, assegura que no es contempla un pla B al referèndum, perquè se celebrarà “sí o sí”. Segons ell, en cas de xoc entre la legalitat catalana i l'espanyola, aquesta qüestió passarà a ser una “pugna internacional” en la què algú haurà d'exercir un paper de mediador.

Una de les incògnites del referèndum és com es farà per mobilitzar els partidaris del No. El dirigent cupaire creu que s'ha d'intentar que aquesta part dels ciutadans també hi participin però avisa que un “boicot” dels contraris la independència “no pot ser una excusa per invalidar el conjunt”. “Si s'han donat totes les garanties i condicions i s'ha facilitat la campanya i no hi participen, no hi ha democràcia en què això sigui una raó per impugnar un referèndum, sinó seria una manera molt fàcil de no deixar guanyar ningú”, ha argumentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia