Política

Via Europa

Flix s'encomana a la UE

L'eurodiputat Gambús reclama a la CE que “es mulli” sobre la contaminació al pantà i el subsòl

L'alcalde, Marc Mur, confia que la carta europea doni “resultats”

“Quan un viu a Flix el risc mai no és raonable”

Flix vol deixar d'estar associat a la paraula contaminació. L'alcalde del municipi, Marc Mur, va reclamar al programa Via Europa d'El Punt Avui TV que les administracions públiques “prenguin consciència” de la situació al seu poble per eliminar una vegada per totes la contaminació provocada per l'empresa química Ercros, i es va mostrar confiat que la Unió Europea ajudarà a trobar una solució que resolgui la situació.

A Flix hi ha zones confinades on el risc de patir càncer es multiplica i, tot i que les obres de descontaminació de l'embassament haurien d'haver estat enllestides “fa dos anys”, l'alcalde va explicar que no només no ho estan sinó que ara s'hi han afegit 40 hectàrees més dels terrenys industrials on era l'empresa. Una companyia que, a més, ara marxa del municipi.

“Em preocupa que les autoritats europees i les de l'Estat considerin que Flix està dins del risc raonable. Suposo que des de molt lluny es pot percebre així, però quan un viu a Flix el risc mai no és raonable”, va assegurar en el programa l'eurodiputat Francesc Gambús, que ha estat qui ha denunciat el cas davant la Comissió Europea.

“Demanem a la CE que es mulli”, va dir l'europarlamentari, que va admetre que estava “preocupat” pel fet que Brussel·les desconegui l'estat de les obres de descontaminació tot i haver-hi invertit diners públics de fons estructurals europeus. “És paradoxal”, va dir Gambús, que va exigir més “proactivitat” a les institucions europees en un cas que, també, està sent investigat per l'oficina antifrau de la UE, l'OLAF.

L'alcalde Mur va assenyalar que “els experts diuen” que no hi ha un risc “directe” per als veïns de Flix perquè “la contaminació de l'aigua i els terrenys està confinada”, però va admetre que “en absolut és bo tenir 40 hectàrees contaminades a tocar de casa, ni tampoc un hectòmetre d'aigua contaminada”.

Europa a les Terres de l'Ebre

Mur va mostrar-se confiat que haver denunciat el cas a les institucions europees donarà “algun tipus de resultat”. Conscient del paper que ha tingut Europa a les Terres de l'Ebre en els darrers anys, Mur va recordar: “Si alguna cosa que semblava difícil de canviar o modificar s'ha pogut fer, ha estat gràcies a la intervenció de la UE.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia